Skocz do zawartości

Cyrkucja wody w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie z kolei chyba nie da się bez odmulania :-( czy też odsysania gówienek przy spuszczaniu wody. Teraz cyrkulację mam tak ustawioną, że z jednej strony akwarium jest komin z grzebieniem przy powierzchni i powrotem z sumpa, a z drugiej mam falownik. Być może powinienem ten falownik ustawić tam gdzie powrót, ale nie wyobrażam sobie dać taką moc na pompę i na falownik, żeby wszystkie odchodu leciały do góry do grzebienia. Teraz zwiększyłem moc i efekt jest taki, że ryby siedzą w koncie i mam baniak pusty. Wypływają tylko jak rzucam im jedzenie. Chyba tak nie może być?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

stan mam pytanie, mam Dwa wyloty wody w akwarium, takie miał filtr od razu. Powiedz mi czy jeśłi odpale falownik tak jak ty masz, czy to jakoś nie zaburzy obiegu wody?, a może lepiej zrobić rurkę i zeby woda lała się tak samo jak u Ciebie

Opublikowano
Powiedz mi czy jeśłi odpale falownik tak jak ty masz, czy to jakoś nie zaburzy obiegu wody?

Pytanie nie do mnie, ale pozwolę się wtrącić:)

Wszystko zależy w jakim kierunku są te wyloty w stosunku do falownika.

Napisz coś więcej jak to masz zamiar ustawić.

Opublikowano
Pytanie nie do mnie, ale pozwolę się wtrącić

No i super :)

Wszystko zależy w jakim kierunku są te wyloty w stosunku do falownika.

Wyloty są skierowane :

- jeden jest skierowany mniej więcej w środek przedniej szyby,

- drugi jest skierowany po długości tylniej szyby.

Wszystko pod taflą wody, nie ma możliwości ich inaczej zamontować żeby były niżej.

falownik dopiero zamówiłem, będzie w przyszłym tygodniu. Po rozmowach na czacie postanowiłem go zakupić :)

Odchodów nie widzę w akwarium, ale całkiem możliwe, że są one w skałach i filtr ich sam nie wydmucha.

Myślałem zamontować cylkulator na przeciw wylotów i ustawić jak ma stan na filmiku. Tylko, czy to zda pozytywne zadanie? Czy lepiej przerobić wyloto wody i pozostawić cyrkulację falownikowi?

Akwarium 150x50x50, kamienie mam porozstawiane po bokach akwarium i dwa na srodku więc praktycznie środek wolny

Opublikowano

Nikt Ci nie odpowie. Przyjdzie cyrkulator to zobaczysz co będzie. To jest loteria i nie ma jednego dobrego ustawienia. Podłącz, zostaw na dwa lub trzy dni i zobaczysz czy jest Ok.

Opublikowano
Nikt Ci nie odpowie.

Podpowiedzieć może ;)

Przyjdzie cyrkulator to zobaczysz co będzie. To jest loteria i nie ma jednego dobrego ustawienia. Podłącz, zostaw na dwa lub trzy dni i zobaczysz czy jest Ok.

Będę miał na to 4 dni bo później znów wracam do pracy. Ale ma nadzieję że się uda .

Opublikowano
No i super :)

Wyloty są skierowane :

- jeden jest skierowany mniej więcej w środek przedniej szyby,

- drugi jest skierowany po długości tylniej szyby.

Wszystko pod taflą wody, nie ma możliwości ich inaczej zamontować żeby były niżej.

falownik dopiero zamówiłem, będzie w przyszłym tygodniu. Po rozmowach na czacie postanowiłem go zakupić :)

Odchodów nie widzę w akwarium, ale całkiem możliwe, że są one w skałach i filtr ich sam nie wydmucha.

Myślałem zamontować cylkulator na przeciw wylotów i ustawić jak ma stan na filmiku. Tylko, czy to zda pozytywne zadanie? Czy lepiej przerobić wyloto wody i pozostawić cyrkulację falownikowi?

Akwarium 150x50x50, kamienie mam porozstawiane po bokach akwarium i dwa na srodku więc praktycznie środek wolny

Też mam ułożenie kamieni po bokach akwarium co ty,a środek(plażę)mam pustą...

W swoim zbiorniku mam tak ustawioną cyrkulację,co ważne sprawdza się... http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=7253&d=1448182170

Wszystko musisz ustawiać metodą prób i błędów bo złotej recepty od nas nie dostaniesz,ewentualnie małe podpowiedzi :D ...

Fajnie by było jak byś wrzucił fotkę z ułożenia kamieni w twoim zbiorniku,bo bardzo często też bywa,że źle ułożone kamienie są powodem złej cyrkulacji...

Opublikowano
złotej recepty od nas nie dostaniesz,

No to mnie zawiodłeś ;)

ewentualnie małe podpowiedzi ...

No na to liczę

Zamieszczę filmik, bo na nim najlepiej widać, żona go robiła telefonem tak że jakośc nie jest powalająca, ale co potrzeba to widać :P

Akwarium - YouTube

Dodam, że za kamieniami jest ok 10 cm do tylnej szyby

Opublikowano

Z tego co pamiętam to Stachu ma oba wyloty blisko siebie i bliżej przedniej szyby, a cyrkulator w przeciwnym kierunku pompuje na tylną szybę i dzięki temu woda cyrkuluje sobie dookoła akwa. W Twoim przypadku jeden wylot jest na przedniej szybie, a drugi na tylnej i jak z przeciwnej strony będzie pompował cyrkulator, to jak byś go nie ustawił to "spotka" się z jednym z wylotów i zaburzy cyrkulację. Oba wyloty musisz skierować na jedną szybę, a cyrkulator po przeciwnej stronie na drugą szybę i imho powinno być dobrze.