Skocz do zawartości

Cyrkucja wody w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wsio leci do zasysów, to tylko kwestia czasu kiedy,, klocek " trafia do zasysu. Oczywiście bardzo ważne jest też po układanie kamieni itd.

Opublikowano
Mam pytanie. Czy w twoich akwariach, mając taką filtrację i cyrkulację, musisz jeszcze używać odmulacza? Czy też cały "shit" jest już zamiatany do zasysów?

Przy dobrej cyrkulacji akwarium żadne odmulanie nie jest potrzebne. Od kiedy mam pompę i falownik Jebao to w wodzie nie zawitał odmulacz. Wcześniej natomiast 2 lata regularnie ściągałem szit z dna.

Opublikowano

Stan jak zawsze fajny filmik :) Trochę mnie zainspirowałeś, do kupna cyrkulatora bo tez mam trochę kłopoty z zanieczyszczeniami na dnie. (jeśli on taki jest naprawdę dobry). A opis tej machinerii też robi swoje :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Heh :) chyba wiem gdzie tkwi mój błąd, co prawda zasadę znałem, już Seba mi kiedyś opisywał przez telefon jak ma wyglądać cyrkulacja, ale wtedy człowiek był mega amatorem, a teraz już jestem tylko zwykłym początkującym i coś tam blade pojęcie się zaczyna mieć. Ale dopiero ten film mi pokazał gdzie robię błąd, otóż falownik mam ustawiony nie z tej mańki a całość cyrkulacji zaburzam wylotem z kaseciaka. Dziś wieczorem zrobię małe myk z falownikiem, mam nadzieję, ze magnesy dadzą radę przez 10mm szkła i 3mm pcw, bo mam na prawym boku tło czarne :/.

Dziękuję za filmik, komentarz jest zwięzły i jak najbardziej zrozumiały.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanie w jakim trybie pracuje u Ciebie pompa cyrkulacyjna Jebao wydaje mi się że "H" czy według Ciebie to najlepszy ? tryb ja u siebie mam ustawiony "Else" ale tu nie mam możliwości regulacji mocy i nie wiem czy to nie za duży młyn bo w rogu akwarium wypłukało mi piasek ;-(

Moje akwarium ma wymiary 150/60/60 a pompa to jebao RW8 i mam ją dopiero od kilku dni więc dopiero się jej uczę ;-)

Opublikowano

U mnie pracuje na H. Program else to program gdzie pompa pracuje z przeróżnym przepływem jak i częstotliwością. Ustaw sobie na H i wtedy będziesz mógł regulować mocą pompy.

• Dziękuję 1