Skocz do zawartości

Metody startu nowego akwarium - wydzielony


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak nie masz nic pod ręką to wlej do sumpa mały kieliszek (2cl) wódki przed wkładem bio. Nie zaszkodzisz, a jak brakuje czegoś bakteriom to sobie wezmą z tego związku cukrów. Możesz zanotować nagły wzrost ilości baterii. Jeśli zanotujesz tendencję spadkową no2 to potem 1ml tego specyfiku codziennie aż do wyprowadzenia na prostą tego parametru. C2H5OH poprawia wzrosty naszych ulubionych mikroorganizmów.
Ale taką czynność rób jak jesteś w domu, bo może nastąpić tak nagły wzrost bakterii, że parametry będą cacy, ale zakwit udusi ryby, więc musisz obserwować czy woda pozostaje przejrzysta. Choć z sumpem raczej będzie ok, bo te wszystkie zrzuty wody napowietrzają, ja nigdy problemów nie miałem.
Ale ja nie mam ryb. Dopiero startuje to akwarium ...

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
16 godzin temu, makok napisał:

Jak nie masz nic pod ręką to wlej do sumpa mały kieliszek (2cl) wódki przed wkładem bio. Nie zaszkodzisz, a jak brakuje czegoś bakteriom to sobie wezmą z tego związku cukrów. Możesz zanotować nagły wzrost ilości baterii. Jeśli zanotujesz tendencję spadkową no2 to potem 1ml tego specyfiku codziennie aż do wyprowadzenia na prostą tego parametru. C2H5OH poprawia wzrosty naszych ulubionych mikroorganizmów.

Ale taką czynność rób jak jesteś w domu, bo może nastąpić tak nagły wzrost bakterii, że parametry będą cacy, ale zakwit udusi ryby, więc musisz obserwować czy woda pozostaje przejrzysta. Choć z sumpem raczej będzie ok, bo te wszystkie zrzuty wody napowietrzają, ja nigdy problemów nie miałem.

Zawsze przestrzegam - nie dawaj do baniaka co masz pod ręką - dawaj to co sprawdzone w Malawi czyli na tym forum polecane przez wielu kolegów.

O to mamy zupełnie nową metodę startu nowego baniaka.:lol: Nigdzie nie znalazłem takie metody więc jesteś jej wynalazcą.

Mamy sprawdzoną i zapożyczoną z internetu metodę na Wodę Amoniakalną - w skrócie "metoda na WA" a tu nam kolega prezentuje zapewne wielokrotnie przez siebie sprawdzoną nową "metodę na WO " czyli na Wodę Ognistą.:lol:

Pozwolisz że będę polemizował - wiesz że dzwonią tylko nie w tym kościele - to u morszczaków Vodka Method do wywołania denitryfikacji czyli usuwania NO3 i PO4 przez bakterie denitryfikacyjne z potrzebą dużych ilości C węgla i tu zwykłe CO2 nie wystarcza - trzeba dostarczyć tego C z zewnątrz - może być Vodka , aceton, cukier, ocet nawet jest taka metoda u morszczaków VSV - po polsku - Wódka- Cukier-Ocet  wszystko razem.

Metoda raczej już mało stosowana z racji upierdliwości w codziennym dozowaniu pompą oraz wejścia do baniaków biopolimerów, pellet, czy ostatnio Xpotr czyli nano technologii które to robią 1000x szybciej i 1000x skuteczniej bez codziennego wlewania wódki do organizmu jakim jest baniak - to ma swój nr ewidencyjny jako jednostka chorobowa i nazywa się chorobą alkoholową. To zbyt cenny płyn by go lać do baniaków co innego woda amoniakalna.

Dobrze ostrzegasz że w sztos urżnięte bakterie są nie przewidywalne więc trzeba wziąć urlop by cały czas śledzić ich postępki bo pijane w sztos potrafią w dzień rozdupczyć całkowicie nie tylko całą biologię w tym także tą rodzącą się nitryfikacyjną ale też i w mig zrobić zakwit wody czyli sinice w 600l wody a w konsekwencji pozabijać ryby robiąc totalną przyduchę w baniaku.

Mam nadzieję że najpierw sprawdziłeś ten "start na WO " zanim to zaproponowałeś.;)

Moim zdaniem proces nitryfikacji to reakcje chemiczne prowadzone przez wyspecjalizowane bakterie które nie wpierdzielają wszystkiego co mamy pod ręką i im podsuniemy - jak koza co i trawę i szmatę i miotłę zje więc działa jak odkurzacz a takie dobre mleko daje.

Pożywką dla bakterii nitryfikacyjnych są związki azotu a nie związek węgla jakim jest ta WO. I to związki azotu stanowią pożywkę - dokładnie i tylko ( NH3,NH4, NO2 )

Do tego procesu jest im jeszcze niezbędny tylko tlen O2 w dużych ilościach i spełnienie kilku innych warunków - tu masz kompendium wiedzy i reakcje chemiczne na temat tego tak oczekiwanego przez kolegę procesu - nie ma tu węgla C z wódki ale śpiew pijanych bakterii zapewne słychać wszędzie.;)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nitryfikacja

 

 

 

 

Opublikowano

Macie rację wódka działa przy denitryfikacji i nie tylko w morskim, to akurat sprawdziłem u siebie. Tutaj wczoraj nastąpiła moja dekoncentracja w dwóch tematach, do czego się przyznaję! Zignorować mnie należy. :D 

Opublikowano
Godzinę temu, Jakuś napisał:

Mam dalej czekać czy zacząć zastanawiać się co jest nie tak ?

miałeś w poście #52 jasną instrukcję co robić więc się zacznij zastanawiać  dlaczego tego nie wykonujesz.:cry:

 

Opublikowano
miałeś w poście #52 jasną instrukcję co robić więc się zacznij zastanawiać  dlaczego tego nie wykonujesz.:cry:
 
W poście 55 masz wyniki trzech pomiarów po dobie. Później nic się nie zmieniało. Dodałem 2 dodatkowe ampułki prodibio i dalej nic się nie zmienia. Dzisiaj wieczorem minie 72 godziny od dodania dodatkowych ampułek prodibio i mam zamiar zmierzyć znowu wszystkie trzy parametry. Ale jakoś nie mam wiary że nagle to no2 zacznie spadać.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
27 minut temu, Jakuś napisał:

. Ale jakoś nie mam wiary że nagle to no2 zacznie spadać.

To nie są kwestie wiary tylko pomiarów trzech parametrów NH4, NO2, NO3,  a podawanie tylko jednego,   wierząc że pozostałe dwa się nie zmieniły  nie pozwala na ocenę stanu rzeczywistego.

Podasz 3 parametry - napiszę co sądzę na chłodno i bez wiary.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.