Skocz do zawartości

Metody startu nowego akwarium - wydzielony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zmierzyłem jeszcze NO3, jak mam już tą walizkę testów to nic mi nie szkodzi i wyszło mi 1. Jutro powtórka testów.

Czy to normalne, że przy tym pomiarze NO3 woda we fiolce do której dodaje odczynniki jest taka mętna, ma kolor żółty tak jak przy wyniku 1, ale nie jest klarowny ?
Przy innych testach jest kolor klarowny bez zmętnienia.

Opublikowano

jak zgodnie z instrukcją poczekasz 10min na wynik to już jest klarowna tylko najpierw osad z dna zsuń na jeden bok by dno fiolki było czyste. a potem w komparator i robisz fotkę z góry by było widać dna w obu fiolkach.

Opublikowano

To nie wygląda by tam była dojrzała biologia.

po 48h nie powinno już być NH4 wcale a NO2 spadać gwałtownie z rosnącym NO3 u ciebie wygląda że to wszystko stoi a biologia dopiero raczkuje.

Proponuję 2 ampułki Prodibio Biodigest wlać i czekamy na reakcję .

Następne pomiary tak co 2-3 dni od wlania bakterii.

Opublikowano

Same prodibio ? Jak to w ogóle jest że po dodaniu teraz tej drugiej dawki WA, NH4 spadła a NO2 i NO3 stoi bez zmian ? Co się stało z tym NH4 które było po dodaniu WA ?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

@Jakuś  po pierwsze pomiary zdaje się robione po zmroku więc wyniki obarczone ogromnym błędem.

Zrobiłeś je dopiero raz po ponownym wlaniu WA więc nie mamy zbyt wiele informacji o trendzie i szybkości zmian parametrów wody.

Tak wlewasz tylko bakterie bo pożywkę masz a widać że ten cykl nitryfikacyjny nie działa sprawnie.

1/ widać że I etap nitryfikacji czyli przemiana NH3/4 do NO2 powoli działa bo NH4 ci spadło a pojawiło się w to miejsce NO2 którego nie było.

2/ nie działa ci II etap nitryfikacji czyli przemiana tego NO2 do NO3  bo nie rośnie NO3 .

Umawiamy się tak

Od tego momentu wszystkie pomiary robisz wyłącznie i tylko przy dziennym świetle.

Jak tak nie możesz to ich nie robisz wcale - jasne ????

Jeszcze jedno - temperatura  30 C , światło stale zgaszone chyba że masz rośliny, filtracja na max 24/7  natlenianie wody deszczownią, brzęczykiem czy dyszą na pompie co tam masz albo wszystkie na raz.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Czekam na kuriera z Biodigestem, bo niestety nie mam już w domu.

Temperatura cały czas od startu 30 stopni.

Światło zapalane na 10 minut dziennie jedynie w celu sprawdzenia czy wszystko ok.

Mam sumpa z pompą 5000 litrów na godzinę wylot ustawiony przy powierzchni, także cały czas jest ruch tafli wody. Nie mam żadnego brzęczyka.

Testy robię zawsze około 17, wyniki zawsze sprawdzam przy oknie w świetle dziennym.

Tutaj są zdjęcia z wczoraj

20170921_180529.jpg

20170921_174057.jpg

20170921_174049.jpg

20170921_172418.jpg

Edytowane przez Jakuś
Opublikowano (edytowane)

Jak nie masz nic pod ręką to wlej do sumpa mały kieliszek (2cl) wódki przed wkładem bio. Nie zaszkodzisz, a jak brakuje czegoś bakteriom to sobie wezmą z tego związku cukrów. Możesz zanotować nagły wzrost ilości baterii. Jeśli zanotujesz tendencję spadkową no2 to potem 1ml tego specyfiku codziennie aż do wyprowadzenia na prostą tego parametru. C2H5OH poprawia wzrosty naszych ulubionych mikroorganizmów.

Ale taką czynność rób jak jesteś w domu, bo może nastąpić tak nagły wzrost bakterii, że parametry będą cacy, ale zakwit udusi ryby, więc musisz obserwować czy woda pozostaje przejrzysta. Choć z sumpem raczej będzie ok, bo te wszystkie zrzuty wody napowietrzają, ja nigdy problemów nie miałem.

Edytowane przez makok

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.