Skocz do zawartości

Metody startu nowego akwarium - wydzielony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zmierzyłem jeszcze NO3, jak mam już tą walizkę testów to nic mi nie szkodzi i wyszło mi 1. Jutro powtórka testów.

Czy to normalne, że przy tym pomiarze NO3 woda we fiolce do której dodaje odczynniki jest taka mętna, ma kolor żółty tak jak przy wyniku 1, ale nie jest klarowny ?
Przy innych testach jest kolor klarowny bez zmętnienia.

Opublikowano

jak zgodnie z instrukcją poczekasz 10min na wynik to już jest klarowna tylko najpierw osad z dna zsuń na jeden bok by dno fiolki było czyste. a potem w komparator i robisz fotkę z góry by było widać dna w obu fiolkach.

Opublikowano

To nie wygląda by tam była dojrzała biologia.

po 48h nie powinno już być NH4 wcale a NO2 spadać gwałtownie z rosnącym NO3 u ciebie wygląda że to wszystko stoi a biologia dopiero raczkuje.

Proponuję 2 ampułki Prodibio Biodigest wlać i czekamy na reakcję .

Następne pomiary tak co 2-3 dni od wlania bakterii.

Opublikowano

Same prodibio ? Jak to w ogóle jest że po dodaniu teraz tej drugiej dawki WA, NH4 spadła a NO2 i NO3 stoi bez zmian ? Co się stało z tym NH4 które było po dodaniu WA ?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

@Jakuś  po pierwsze pomiary zdaje się robione po zmroku więc wyniki obarczone ogromnym błędem.

Zrobiłeś je dopiero raz po ponownym wlaniu WA więc nie mamy zbyt wiele informacji o trendzie i szybkości zmian parametrów wody.

Tak wlewasz tylko bakterie bo pożywkę masz a widać że ten cykl nitryfikacyjny nie działa sprawnie.

1/ widać że I etap nitryfikacji czyli przemiana NH3/4 do NO2 powoli działa bo NH4 ci spadło a pojawiło się w to miejsce NO2 którego nie było.

2/ nie działa ci II etap nitryfikacji czyli przemiana tego NO2 do NO3  bo nie rośnie NO3 .

Umawiamy się tak

Od tego momentu wszystkie pomiary robisz wyłącznie i tylko przy dziennym świetle.

Jak tak nie możesz to ich nie robisz wcale - jasne ????

Jeszcze jedno - temperatura  30 C , światło stale zgaszone chyba że masz rośliny, filtracja na max 24/7  natlenianie wody deszczownią, brzęczykiem czy dyszą na pompie co tam masz albo wszystkie na raz.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Czekam na kuriera z Biodigestem, bo niestety nie mam już w domu.

Temperatura cały czas od startu 30 stopni.

Światło zapalane na 10 minut dziennie jedynie w celu sprawdzenia czy wszystko ok.

Mam sumpa z pompą 5000 litrów na godzinę wylot ustawiony przy powierzchni, także cały czas jest ruch tafli wody. Nie mam żadnego brzęczyka.

Testy robię zawsze około 17, wyniki zawsze sprawdzam przy oknie w świetle dziennym.

Tutaj są zdjęcia z wczoraj

20170921_180529.jpg

20170921_174057.jpg

20170921_174049.jpg

20170921_172418.jpg

Edytowane przez Jakuś
Opublikowano (edytowane)

Jak nie masz nic pod ręką to wlej do sumpa mały kieliszek (2cl) wódki przed wkładem bio. Nie zaszkodzisz, a jak brakuje czegoś bakteriom to sobie wezmą z tego związku cukrów. Możesz zanotować nagły wzrost ilości baterii. Jeśli zanotujesz tendencję spadkową no2 to potem 1ml tego specyfiku codziennie aż do wyprowadzenia na prostą tego parametru. C2H5OH poprawia wzrosty naszych ulubionych mikroorganizmów.

Ale taką czynność rób jak jesteś w domu, bo może nastąpić tak nagły wzrost bakterii, że parametry będą cacy, ale zakwit udusi ryby, więc musisz obserwować czy woda pozostaje przejrzysta. Choć z sumpem raczej będzie ok, bo te wszystkie zrzuty wody napowietrzają, ja nigdy problemów nie miałem.

Edytowane przez makok