Skocz do zawartości

Metody startu nowego akwarium - wydzielony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie pytanie. Woda zalana przez ustrojstwo równo tydzień temu. Dolane wa, we wtorek nh4 spadło do 0.1 -0.2 , no2 do 0.6 i od tamtej pory nic się nie zmienia. Czy podmienić już wodę i dodać bakterie czy jeszcze poczekać?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
25 minut temu, darkon napisał:

To jeszcze nie dodawałeś bakterii? Nie ma na co czekać samo się też zrobi, ale będzie trwać dużo dłużej.

Nie no bakterie dodałem na samym początku, dwie ampułki prodibio biodigest.

Czytałem tylko, że czasami zatrzymuje się proces dojrzewania i zastanawiam się czy u mnie to już ten moment czy jeszcze poczekać .

Opublikowano

Możesz dodać następną ampułkę, nie zaszkodzi, ale według mnie samo powinno ruszyć najdalej za tydzień, w chwili obecnej podmianka wody nie ma sensu, zakłóci tylko punkt odniesienia dla pomiarów.

Opublikowano

Ja na microbelift special blend wystartowałem w 3 dni. Ale jeśli jest to Twój pierwszy start, albo nie masz szerszego doświadczenia, to na microbelift special blend możesz wystartować w 10 dni - dwa tygodnie. W 3 dni się da, ale trzeba mieć coś ala ammonia remover, robić testy, mieć małe ryby, dużo wody itp.... 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Jakuś napisał:

Szybkie pytanie. Woda zalana przez ustrojstwo równo tydzień temu. Dolane wa, we wtorek nh4 spadło do 0.1 -0.2 , no2 do 0.6 i od tamtej pory nic się nie zmienia

Nie ma szybkich pytań - podaj wymiary baniaka albo litraż i ile wlałeś tam WA w mililitrach oraz wyniki pomiarów ale wszystkie.

Kolego metoda startu na WA jest dokładnie opisana krok po kroku i zaczyna się  od nalania wody do baniaka przez ustrojstwo i pomiary tej wody. Pierwsze wiemy ale drugie już nie.

WA się nie dolewa tylko precyzyjnie dawkuje  strzykawką 1ml WA na każde 200l wody netto w baniaku - potem się to mierzy i sprawdza czy wychodzi  stężenie NH4 = 1ppm jak jest inaczej to się koryguje to

a jak tak jest to na końcu wlewa dopiero bakterie .

Nie podałeś parametrów startu

nie podałeś pozostałych istotnych parametrów w tym NO3

nie podałeś parametrów wody w kranie

no nic nie podałeś tylko pytasz czy już podmieniać wodę.

Do startu nowego akwarium na WA są potrzebne dwie rzeczy:

1/ czyste  bakterie nitryfikacyjne  wyłącznie takie bez pożywki.

2/ pożywka w postaci czystego amoniaku z Wody Amoniakalnej czyli z WA precyzyjnie dawkowana.

Mcrobe Lift Special Blend nie są bakteriami nitryfikacyjnymi.

Otwórz butelkę i  powąchaj - jeśli nie są przeterminowane śmierdzą siarkowodorem ( zapach zgniłych jaj - czy bakterie nitryfikacyjne śmierdzą siarkowodorem ???????

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Mam akwarium trochę ponad 300 litrów brutto.

Wlałem 1.5ml WA.

Zamierzony poziom nh4 wynosił 1.

Dodane dwie ampułki biodigest.

Woda w kranie nh4 0, no2 0, no3 1.

Następne pomiary to no2 0.6, nh4 0.4 i no3 około 10 i na tym etapie wszystko się zablokowało.

Dzisiaj zrobiłem prawie 100% podmiany wody.

Pomiary po podmianie nh4 < 0.05, no2 0.05, ph 7.5, no3 1

Pozdrawiam

Edytowane przez Jakuś
Opublikowano
12 godzin temu, Jakuś napisał:

Dzisiaj zrobiłem prawie 100% podmiany wody.

i to był błąd.

Odtykanie biologii nie polega na wymianie wody a na częściowej podmianie by coś jednak zostało z NH4, i NO2 i NO3 i po dalszych zmianach tych parametrów obserwować czy biologia ruszyła czy nie.

Ty wymieniłeś całą wodę i masz teraz w baniaku parametry kranówy więc z czego ta biologia ma dalej ruszyć.?  ani pierwszy etap nitryfikacji nie ma amoniaku a ni II etap nie ma NO2 czyli nie ma ani krzty pożywki.

W akwarystyce trzeba myśleć , pytać, a pośpiech tylko w dwu przypadkach - choroby ryb i pękniętego baniaka.

Od czwartku do poniedziałku milczałeś  - myślałem że ruszyło i nie piszesz - a wczoraj ni z gruszki ni z pietruszki wywaliłeś całą wodę .

Przy metodzie startu na WA na szczęście możemy to łatwo naprawić a to co osiągnęła startująca biologia nie poszło na marne i jeśli proces nitryfikacji ruszył to szybko go odnowimy tak by był mierzalny.

wlej teraz do baniaka 0,2 ml WA i zmierz :

- po 5 minutach tylko NH4  i zanotuj wynik - powinno wyjść NH4 ok 0,2 ppm  jak wyjdzie inaczej nie poprawiaj tylko zapisz wynik- ważne by nie był zerowy.

po 12h  tylko zmierz NO2

- po 48h NH4, NO2, NO3 i podaj te wszystkie wyniki tak napisane by nie było wątpliwości co kiedy mierzyłeś. .