Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

nurtuje mnie pytanie jakie "czynności"należy robić w czasie dojrzewania zbiornika ?

np:

- należy utrzymywać temp. ?

- palić światło ?

- filtr zawsze na MAX?

ogólnie czy należy się zachowywać tak jak podczas normalnej obsługi akwarium z pysiami?

takie pytanie...

poz

Opublikowano
nurtuje mnie pytanie jakie "czynności"należy robić w czasie dojrzewania zbiornika ?

np:

- należy utrzymywać temp. ?

- palić światło ?

- filtr zawsze na MAX?

ogólnie czy należy się zachowywać tak jak podczas normalnej obsługi akwarium z pysiami?

....właśnie tak . Ale nie podmieniaj teraz wody. Więcej znajdziesz u góry na pasku w zakładce FAQ. Tam właściwie wszystko masz opisane. Ale jak coś nie będziesz jednak widział to pytaj. Odsyłam tam bo w jednym miejscu masz kopalnie informacji.

Opublikowano

Temperaturę utrzymuj, filtry muszą chodzić, ale światło to niepotrzebny wydatek w okresie dojrzewania akwarium, nie ma po co świecić, chyba że masz rośliny... ;)

Opublikowano

Amigo może ten temat pociągniemy a jak naj.ustawić filtr bio? mod doklej - sam nie wiem.

Dojrzewanie zbiornika zazwyczaj zaczynamy od podania jakie testy jakich firm i wyniki kranówy pH,KH,GH,NO2,NO3 a potem pomiary co 3-4 dni.

Dojrzewanie inicjujemy zazwyczaj dając uzdatniacz wody wodociągowej potem bakterie i podając nazwę - bo wtedy wiadomo czy same bakterie czy też z pożywką.

Co jest pożywką i ile czego.

Z tych trzech tematów widzę jak wygląda baniak - podoba mi się, jest roślina więc trzeba świecić, są pierwotniaki co świadczy że raczej dojrzewanie w biegu.

Nie mamy tylko ani ty ani my na jakim etapie to dojrzewanie aktualnie jest.

Niby też można się bez tego obyć i na czuja po miesiącu od zalania wpuścić ryby ale nie zawsze to się sprawdza - lepiej wiedzieć co i jak z wodą.