Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój samiec rdzawy ma połowe jednego oka jakby z mgłą, dzisiaj to zauważyłem, wczoraj na 100% tego nie było. Prócz tego ma trochę wyszarpanych łusek cm od ogona, więc podejrzewam, że oko to też z powodu walki. Macie jakieś sugestie?

Opublikowano

najprawdopodobniej sie bil i mu rozerwal oko taki sam przypadek mialem z p. milomo z tym ze widzialem jak mu rozrywa oko :!: i pozniej plywal z takim przez ok.3dni :!:

Opublikowano

Kisiorze nie przejmuj sie.. co prawda ja mialem "zamglone " oczy nie po bojce, ale moje rybcie owszem...

Byly to pielegnice ktore bez przerwy sie laly, oczy mialy zamglone 3 dni pozniej zdrowe po miesiacu znowu wlaka i znowu mgla..

Zadna rybka z tego powodu bardziej nie ucierpiala...

jak dla mnie DON'T WORRY...

Opublikowano
niewiem kisiorze czy zaowarzyles ale rybom szybko sie goja rany...

Lepiej nie uogólniać. Rany ze znacznym uszkodzeniem tkanek mogą się nigdy nie zagoić. Już widziałem fusco bez pokrywy skrzelowej, aulonke bez płetwy ogonowej, nie mówiąc już o rybach bez oka.

Co do zamglenia- jeśli to jest tylko zamglenie, to tak jak napisał sabot, kilka dni i będzie w porzadku. U mnie zamglenia występują dość często i nie trwają dłużej niż 2 dni.

Gorzej, jeśli zamglenie nie jest spowodowane uszkodzeniem mechanicznym, ale to trudno ocenić po opisie. Jeśli za kilka dni wszystko nie wróci do normy, wtedy dopiero zaczął bym się martwić.

Opublikowano

u mnie auratusowi zamglilo sie oko gdy no3 skoczylo do 60 jednostek

prawdopodobnie nie to bylo przyczyna, ale tak, czy inaczej zrobilem duza podmiane wody i po paru dniach bylo juz ok

Opublikowano

NO3 mam na poziomie max 10mg/l, wiecej sie nie zdaza. Tak wlasnie mysle, ze niedlugo to ustapi, ale chcialem sie upewnic. Na infekcje wirusowo-bakteryjna to nie wyglada w kazdym razie, jezeli mozna to okreslic patrzac po rpostu na rybe ;) Jak przejdzie to napisze..

dzieki za odp

Opublikowano

Muszę Cię trochę zmartwić ale technika walki iodków "pysk w pysk" która uprawiały te rybcie sprzyjała takim uszkodzeniom. Najczęściej po kilku dniach było OKI. Mój iodek największy i najpiękniejszy dostał jednak w oko i bielmo nigdy mu nie zeszło. Lekka błękitno- biała mgiełka została mu na zawsze. Także u aulonek bardzo często mgiełki nikną po kilku dniach. Zależy więc jak ciężkie jest to uszkodzenie. Oczywiście życzę Wam żeby nie było to nic poważnego.