Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cóż , skoro tak twierdzisz to ty jesteś wszech wiedzący .

Nikomu nie doradzam w stosowaniu pomp o tych mocach w sześciuset litrowym MALAWI .

Nigdzie też nie piszę że posiadam taki biotop , nie trzymam paru rybek i tony gruzu w trzy metrowym zbiorniku w obiegu jest grubo ponad 2000litrów do tego każda pompa ma trzy zakresy pracy.

To długość zbiornika skłoniła mnie do podzielenia zbiornika na dwie strefy (mechanik) , co do pomp również nie był to zakup pierwszej lepszej.

Twierdzisz ze pompa 25/40 jest odpowiednia do zbiornika 280x80x75 .

Opublikowano
pytanie do STANA zrobię tak dwa korpusy przed pompą za trzy i bajpas , rurki 3/4" pompa to grundfos alpha 2 25/40 . tylko czy pompę mogę dać niżej od korpusów ?

U mnie w 420l filtrację napędza grundfos alpha 2 25/40. Do Twojego zbiornika proponuję 25/60.

Pompę możesz dać niżej niż korpusy, będzie łatwiej ją odpowietrzyć po wymianie wkładów.

Opublikowano
Twierdzisz ze pompa 25/40 jest odpowiednia do zbiornika 280x80x75 .

Czytałeś kolego co napisałem czy tylko klepiesz dla samego klepania ? Przecież napisalem że moje akwarium filtruja dwie pompy 25-40 , a akwarium jest o pojemności 1147l (255x75x60) i w zupełności to wystarczy za mechanika i biologa. Dla przypomnienia napisze że w tym akwarium nie pływają małe mbuny tylko drapieżniki które nie mało futrują i to na dodatek mocno brudzące mięcho ( stynki i małże) co drugi dzień. Dzielić na strefy mechanicznego czyszczenia też nie widzę potrzeby ponieważ wystarczyło zamonotwac odpowiedni cyrkulator który zmiato wsio do dwóch zasysów zamontowanych w jednym miejscu ;-)

pytanie do STANA zrobię tak dwa korpusy przed pompą za trzy i bajpas , rurki 3/4" pompa to grundfos alpha 2 25/40 . tylko czy pompę mogę dać niżej od korpusów ?

Moja rada do takiego akwarium to zapodanie pompy jednej ale 25-60 i dwa korpusy mechaniczne przed pompą ( wypełnione gabką 45ppi lub albo z owinięta owatoliną ) , a za pompą o wiele lepiej sprawdza się układ 4 korpusów ale zamontowanych po dwa równolegle bez żadnych baypasów. Te 4 korpusy zamontować należy odwrotnie (a dokładnie chodzi mi o przepływ) i zasypać je matrixem seachemu. Rurki w środku korpusów dobrze jest tak zamontować żeby przepływała jak w kubełku.

Opublikowano

Czyli jak ty masz dwie pompy 25/40 na 1147 l to na prosty rozum u mnie o połowe mniejszy baniak to jedna pompa 25/40 starczy , dodam że mam jeszcze jebao w-40 i jbl e901.

Opublikowano

Jak masz jeszcze kubełek to pompa 25-40 styknie i może robić jako główny mechanik plus back -up biologi ( jak by ci padł jbl 901 i trza jakoś to przetrwać ;-) )Także daj dwa korpusy mechanicznie równolegle przed pompą i dwa równolegle ( w taki sposób jak pisałem wyżej) za pompą bez baypasu. Kurza stopa wp-40 to takiego akwarium ? Toć to CI będzie robić nie złą siekę ;-).

Opublikowano

mam zbiornik 600l 200x60x50, mechanike ogarnia pompa WILO 25/40 dwa korpusy rownolegle przed pompa (100micronow) i dwa korpusy rownolegle za pompa (50micronow) w cyrkulacji pomaga JEBAO W40, biologie robi JBL1901 zasypany matrixem, przy odpowiednim ustawieniu cyrkulacji drugi JEBAO schowalem do szafki, woda krysztal,

kolego do Twojego baniaka pompa 25/40 w zupelnosci wystarczy, cala sztuką bedzie odpowiednie ustawienie cyrkulacji, przy zlym ustawieniu wlotow i wylotow nawet najmocniejsza pompa nic nie poradzi i wszystko bedzie plywac w zbiorniku

Opublikowano
cala sztuką bedzie odpowiednie ustawienie cyrkulacji, przy zlym ustawieniu wlotow i wylotow nawet najmocniejsza pompa nic nie poradzi i wszystko bedzie plywac w zbiorniku

Dokładnie Rafale ! Odpowiednie ustawienie cyrkulacji plus np. purolite ( ale nie koniecznie) to klucz do kryształowej wody.

Opublikowano

PUROLITE oczywiście polecam, zajefajna sprawa.

Kolego mozesz jeszcze zbudowac kaseciaka napewno rozwiazanie bardziej ekonomiczne, ale pisales ze nie masz zdolnosci konstruktorskich a kaseciak to IMHO bardziej skomplikowana ,,budowla,, aczkolwiek moze sie okazac ze drzemie w Tobie ukryta sila i jedo i drugie bedzie w zasiegu Twoich mozliwosci.

Opublikowano

tez tak uwazam dlatego wybralem narurowca :-D

ale czujac sie troszke odpowiedzialny za to ze kolege lajkonik przekonalem do zrezygnowania z FX5 (tak mi sie wydaje ze zrezygnowal) chcialem przedstawic mu dodatkowa alternatywe filtracji mechanicznej.