Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ok.a jakie byś bakteria proponował?

poz

Jeśli się zdecydujesz na Prodibio Biodigest to zwróć uwagę na kolor ampułki. Jasny kolor ampułki to bakterie bez pożywki natomiast ampułka w takim (moim zdaniem) karmelowym kolorze to bakterie z pożywką. Lepsze będą bez pożywki (jasny kolor ampułki) lub rozważ zakup bakterii Seachem Stability.

Źle się wyraziłem

Opublikowano
Jeśli się zdecydujesz na Prodibio Biodigest to zwróć uwagę na kolor ampułki. Jasny kolor ampułki to bakterie bez pożywki natomiast ampułka w takim (moim zdaniem) karmelowym kolorze to bakterie z pożywką. Lepsze będą bez pożywki (jasny kolor ampułki)

Chyba zbyt daleko idąca teza.

Prodibio to duża firma francuska i robi cały program preparatów do akwarystyki słodkiej, morskiej po oczka wodne. U nas w Polsce tylko można spotkać wybrane produkty np.

http://erybka.pl/search.php?filter_producer=1291619537&filter_select=filtruj

Zdecydowaną większość preparatów zamyka w jednorazowych ampułkach szklanych i wszystkie są robione ze szkła przyciemnionego.

Tu ich program specyfików dla nas słodkowodnych - wszystkie ampułki są przydymione ( wiesz Mortis jak kosztowna jest zmiana koloru szkła w wannie do topienia szkła)

http://prodibio.com/our-products/freshwater-treatment

Z opisu producenta absolutnie nie wynika by produkował dwa rodzaje ampułek bakterii pod nazwą Biodigest.

Prodibio Biodigest są bakteriami bez pożywki i tylko w przydymionych ampułkach.

Nigdy nie spotkałem w uznanych sklepach akwarystycznych ampułek Biodigest ze szkła bezbarwnego.

Jak spotkam takie zacznę podejrzewać że pochodzą z Chin.:rolleyes:

może to tym razem moja zbyt daleko posunięta teza.

A swoją drogą kto odpowie jak zamykają te ampułki przecież trzeba stopić szkło z zawartością bakterii a szkło topi się od 400C - boro-krzemianowe po 1200 C takie butelkowe:confused:

Typowa ampułka zastrzyku ma taką długą szyjkę a Biodigest z obu stron piecze palnik.

sorki wyszło OT nie odpowiadajcie:D

Opublikowano

A ja się spotkałem właśnie z takimi ampułkami. Kupowałem same bakterie i fiolka była jasna, później zmieniałem akwarium i poszedłem kupić znowu te same bakterie. Sprzedawca podając mi je do ręki zauważyłem, że folia jest ciemna więc zapytałem o kolor czemu taki ciemny gdyż wcześniej miałem ampułki o jasnej barwie, sprzedawca odczytał na tykturowym opakowaniu, że jest to pożywka dla bakterii.

Opublikowano
A ja się spotkałem właśnie z takimi ampułkami. Kupowałem same bakterie i fiolka była jasna, później zmieniałem akwarium i poszedłem kupić znowu te same bakterie. Sprzedawca podając mi je do ręki zauważyłem, że folia jest ciemna więc zapytałem o kolor czemu taki ciemny gdyż wcześniej miałem ampułki o jasnej barwie, sprzedawca odczytał na tykturowym opakowaniu, że jest to pożywka dla bakterii.

Karolu, a nie masz czasem na myśli produktu: Prodibio StopAmmo ?

Bo ja się w sklepach akwarystycznych spotkałem właśnie z tym produktem i on jest faktycznie w kolorze karmelkowym.

Ewentualnie BioTrace z tym, że to jest sama pożywka bez bakterii, którego stosowanie producent zaleca właśnie razem z Biodigest - ale w tym przypadku kolor mi nie pasuje ;-)