Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  amigo76 napisał(a):
ok.a jakie byś bakteria proponował?

poz

Jeśli się zdecydujesz na Prodibio Biodigest to zwróć uwagę na kolor ampułki. Jasny kolor ampułki to bakterie bez pożywki natomiast ampułka w takim (moim zdaniem) karmelowym kolorze to bakterie z pożywką. Lepsze będą bez pożywki (jasny kolor ampułki) lub rozważ zakup bakterii Seachem Stability.

Źle się wyraziłem

Opublikowano
  Mortis napisał(a):
Jeśli się zdecydujesz na Prodibio Biodigest to zwróć uwagę na kolor ampułki. Jasny kolor ampułki to bakterie bez pożywki natomiast ampułka w takim (moim zdaniem) karmelowym kolorze to bakterie z pożywką. Lepsze będą bez pożywki (jasny kolor ampułki)

Chyba zbyt daleko idąca teza.

Prodibio to duża firma francuska i robi cały program preparatów do akwarystyki słodkiej, morskiej po oczka wodne. U nas w Polsce tylko można spotkać wybrane produkty np.

http://erybka.pl/search.php?filter_producer=1291619537&filter_select=filtruj

Zdecydowaną większość preparatów zamyka w jednorazowych ampułkach szklanych i wszystkie są robione ze szkła przyciemnionego.

Tu ich program specyfików dla nas słodkowodnych - wszystkie ampułki są przydymione ( wiesz Mortis jak kosztowna jest zmiana koloru szkła w wannie do topienia szkła)

http://prodibio.com/our-products/freshwater-treatment

Z opisu producenta absolutnie nie wynika by produkował dwa rodzaje ampułek bakterii pod nazwą Biodigest.

Prodibio Biodigest są bakteriami bez pożywki i tylko w przydymionych ampułkach.

Nigdy nie spotkałem w uznanych sklepach akwarystycznych ampułek Biodigest ze szkła bezbarwnego.

Jak spotkam takie zacznę podejrzewać że pochodzą z Chin.:rolleyes:

może to tym razem moja zbyt daleko posunięta teza.

A swoją drogą kto odpowie jak zamykają te ampułki przecież trzeba stopić szkło z zawartością bakterii a szkło topi się od 400C - boro-krzemianowe po 1200 C takie butelkowe:confused:

Typowa ampułka zastrzyku ma taką długą szyjkę a Biodigest z obu stron piecze palnik.

sorki wyszło OT nie odpowiadajcie:D

Opublikowano

A ja się spotkałem właśnie z takimi ampułkami. Kupowałem same bakterie i fiolka była jasna, później zmieniałem akwarium i poszedłem kupić znowu te same bakterie. Sprzedawca podając mi je do ręki zauważyłem, że folia jest ciemna więc zapytałem o kolor czemu taki ciemny gdyż wcześniej miałem ampułki o jasnej barwie, sprzedawca odczytał na tykturowym opakowaniu, że jest to pożywka dla bakterii.

Opublikowano
  Mortis napisał(a):
A ja się spotkałem właśnie z takimi ampułkami. Kupowałem same bakterie i fiolka była jasna, później zmieniałem akwarium i poszedłem kupić znowu te same bakterie. Sprzedawca podając mi je do ręki zauważyłem, że folia jest ciemna więc zapytałem o kolor czemu taki ciemny gdyż wcześniej miałem ampułki o jasnej barwie, sprzedawca odczytał na tykturowym opakowaniu, że jest to pożywka dla bakterii.

Karolu, a nie masz czasem na myśli produktu: Prodibio StopAmmo ?

Bo ja się w sklepach akwarystycznych spotkałem właśnie z tym produktem i on jest faktycznie w kolorze karmelkowym.

Ewentualnie BioTrace z tym, że to jest sama pożywka bez bakterii, którego stosowanie producent zaleca właśnie razem z Biodigest - ale w tym przypadku kolor mi nie pasuje ;-)