Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem w trakcie przeprowadzki moich pyśków ze 112, w której są od półtora roku do 200l (120x40x40)

Układam kamienie teraz i wyszło mi coś takiego

Teraz pytanie, jak to wygląda Waszym okiem. Jak oceniacie takie ustawienie?

Za tym dużym kamieniem po prawej opartym o szybę stanie kaseciak, przynajmniej taki mam zamysł.

post-14990-14695724246114_thumb.jpg

Opublikowano

...wśród kamieni masz gnejs. A on niejako wymusza takie pionowe ustawienie. Ale spróbuj te środkowe trochę położyć i zrobić plaże na środku. Oczywiście to tylko taka moja sugestia bo bez względu na rady to ma się Tobie podobać i to jest najważniejsze:)

Opublikowano

To ustawienie to kompromis wypracowany wspólnie z żona, bo w pierwszej wersji było jedno wielkie gruzowisko :)

Ale każda uwaga cenna.

Oświetlenie też zmieni się na naświetlacz led 10W podwieszony po jednej stronie pokrywy, więc jeden bok powinien być troszkę mroczniejszy.

Opublikowano
...wśród kamieni masz gnejs. A on niejako wymusza takie pionowe ustawienie. Ale spróbuj te środkowe trochę położyć i zrobić plaże na środku. Oczywiście to tylko taka moja sugestia bo bez względu na rady to ma się Tobie podobać i to jest najważniejsze:)

O widzisz.... Dokładnie o coś takiego mi chodziło jak pisałem Ci na Facebooku ;)

Opublikowano
To ustawienie to kompromis wypracowany wspólnie z żona,

..i o to chodzi. Pamiętaj ,że każdy oglądający tutaj czy też podpowiadający może mieć inną wizje. A to się Tobie i żonie ma podobać.A pewnie i tak jeszcze nieraz zmienisz aranż zanim dojdziesz do wniosku ,że to jest to:) Zajrzyj do naszej galerii..może tam coś innego Ciebie zainspiruje?

Opublikowano

Wiem, że podobać się ma mnie, ale czasem dzięki jakimś podpowiedziom można uniknąć np. problemów z cyrkulacją, dlatego poddałem to Waszej ocenie.

A swoją drogą jutro zobaczę jak będzie wyglądało po zastosowaniu Waszych sugestii :)

Opublikowano

Przegadaj z żoną usunięcie tego niebieskiego tła pasującego raczej do morskiego a nie do Malawi bo czarny kaseciak na tym niebieskim tle bardzo będzie się wyróżniał tak samo ewentualny cyrkulator.

Czarne spienione pcv jako tło ukryje kaseciak, da głębię i uwypukli kolory ryb i surowość biotopu Malawi.

Wiesz jak kiepsko na tym niebieskim tle wygląda niebieski samiec saulosi.

Reszta jak się wam podoba jest super.

Co zrobiłeś z filtracją ze starego akwa? czy nadal chodzi i czy można dołożyć tam jeszcze złoża?

Opublikowano

Henryku, tło takie jest też w 112l, podoba sie bardzo żonie, ale mnie również.

Za to będę miał do Ciebie ogromną prośbę o pomoc zbudowaniu kaseciaka.

To że bedzie w nim 0.5l matrixu to już wiem, tylko jaką pompę i wymiary powinien mieć dla akwarium w moich wymiarach, żeby był gabartytowo jak najmniejszy, ale jak najbardziej skuteczny.

Niestety w wiekszosci zdjęcia z tematu o kaseciaku przepadły.

Stare akwarium nadal funkcjonuje i wszystko z niego bedzie wykorzystywane do nowego. Chodzi tam HW302 i filtr wewnetrzny. Dosypuję też do niego wypłukany piach, żeby potem móc go użyć w wiekszym akwa.

Opublikowano
Dosypuję też do niego wypłukany piach

Wypłukanie piasku ze starego akwarium to jak strzał w kolano. 5 przykazanie akwarysty - nie zabijaj biologii. Twój piach może mieć więcej biologii niż Twój cały HW-302.