Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy pyszczaki mogą je zjeść - pewnie tak generalnie zjedzą wszystko. Neritina nie rozmnaża się w warunkach akwariowych. Ślimaki te są rozdzielno płciowe. Maja dość specyficzny system rozmnażania, z jajek lęgną się wolno pływające larwy.

Opublikowano

No to czy polecacie mi coś, czego nie powinny zjeść, a co będzie likwidowało glony? Bo podobno zbrojnikowatych nie ożna trzymać z pyszczakami, a i tak im się od razu nudzi czyszczenie.

Opublikowano

Nie pchaj ślimaków do akwarium, bo z racji wolniejszego sposobu przemieszczania sie beda mialy male szanse z ciekawskimi pysiakami.

Dawno temu popelnilem blad i wrzucilem do akwarium ampularie wraz z 7-ma malutkimi sauloskami. Ampularia w ciekawy sposob oddycha - rurką, którą wystawia ponad powierzchnie wody. Sauloskom bardzo sie podobaly czulki slimaka - do tego stopnia ze co chwile go podskubywaly nie dajac wyjsc nad powierzchnie wody.

W efekcie po kilku dniach niestety go utopily.

Nie znam sposobu oddychania neritnii, ale nawet jesli nie potrzebuje sie przemieszczac w akwarium, to i tak bedzie miec ciezkie zycie, de facto siedzac non stop w muszli.

Opublikowano

Neritina jest bardziej pyszczakoodporna gdyż do przemieszczania się wychyla z muszli dużo mniej mięska. Niestety jest z niej straszna "pierdoła" jak się przewróci na "grzbiet" to nie zawsze jest w stanie samodzielnie się obrócić. Co prawda pyśki mogą jej w tym pomagać aczkolwiek nieświadomie. Jest to ślimak który ma szansę przeżyć w pyszczakowym biotopie - niestety nie ma szans się rozmnożyć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.