Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W sobotę był start na WA,dzisiejsze parametry:

temperatura 26,5 st (przez 4 dni utrzymywałem 19 st.)

Aminiak nie powinien już zniknąć ?

A i owszem zniknąłby gdybyś z morskiego pożyczył z litr siporexa ( trzeba tylko opłukać w 2litrach wody z baniaka z tej soli):D i wtedy masz przeszczep biologii.:D :D

Po 24h nie ma nic NH3:D a NO2 wywala pod 1ppm.

Marku czy baniak słodki czy słony- to te same bakterie nitryfikacyjne Nitrosomonas i Nitrobacter , im słoność wody obojętna.:D

Ty Marku robisz start po Bożemu:D choć na WA:D

więc na pierwszy wzrost NO2 tak 4 dni trzeba czekać.

Poważny błąd to te 19C x4 dni. warto się zapoznać

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwizn5PNy6HLAhXIFJoKHftiAZwQFghGMAU&url=http%3A%2F%2Fwww.biotechnologia.uni.opole.pl%2Fbiblioteka%2Fdocs%2Fbadanie-procesu-nitryfikacji-i-denitryfikacji-w-biologicznym-oczyszczaniu-sciekow-cw-4-i-5.pdf&usg=AFQjCNEhh4S5AyBx15S24rSQMeD_7BjsfQ&sig2=pFZB4qCD-HX3ZsXuqiwn2g&bvm=bv.115339255,d.bGs

Powinno być od razu 28-30C i silne napowietrzanie wody bąbelkami ruch tafli to za mało.

No i nie wiem jakie bakterie dałeś na start i czy kranówę lałeś przez węgiel.

Opublikowano

Mój błąd,miałem temperaturę 29 stopni,mocne napowietrzanie i pompa cyrkulacyjna.Bakterie z Twojego linku,czyli wszystko według instrukcji.Wodę lałem bezpośrednio z sieci,jest ozonowana i pitna,może nie pamiętasz,ale pisałeś,że woda prawie idealna.Czekać mogę nadal,nie spieszy mi się bo dopiero ustalam obsadę,może uzdatniacza jeszcze dolać ?

Opublikowano

Sorki Marku nie wszystko pamiętam - skleroza:D

OK

Jak ja znam Malawi to ustalenie obsady to najwyżej dzień dwa:D koledzy pomogą tylko trzeba się zdecydować na coś - każdy będzie podpowiadał swoje preferencje - ale to twoja decyzja.

Zamówienie ryb w Malawianie lub Tan Malu to następne 2-3 dni ale jak najbardziej możesz czekać, przecież w twoją cierpliwość nie muszę wątpić - morszczyzna nauczyła na pewno.

To duży baniak i dużo wody więc bakterie ruszają ale nie widać tego tak hop siup i nie ma amoniaku wlałeś tam solidną dawkę - co zatykało oddech:D w 112l już by buzowało a u ciebie test nie wykrywa bo mocno rozcieńczone:D

spokojnie czekaj albo pożycz złoża z morskiego chyba w sumpie jest tego od cholery nie?

Opublikowano

To czekamy. Wszystko co trzeba zrobiłeś.

Sugerowałem temperaturę 28-30C i "bąbelkowanie":D ale bez tego też oczywiście ruszy.

Co 3 dni mierz tylko NO2 nic więcej.

Jak się pokaże wzrost to będzie potwierdzenie że rusza I etap z NH3/4 do NO2.

Opublikowano

Można powiedzieć,że zaliczyłem falstart,jestem jeszcze w trakcie wyboru obsady,ale z powodu braku klarowności wody dziś odessałem cały piasek i płukałem go małymi porcjami w ciepłej wodzie przez 5 godzin,część go ująłem bo chyba za dużo go było.Teraz pozostaje czekać na wyklarowanie się wody a jak to nie pomoże to zmiana piasku.

Opublikowano

Może trafiła się jakaś miałka partia,ja to mam zawsze pod górkę.Teraz mam mleko w akwarium.