Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema zakładam akwarium 112 litrów i mam problem z wyliczeniem ile może być wykorzystane kamienia w takiej aranżacji na 112 litrów

Norbert Sabat w peHa:68 - Iwagumi | Iwagumi by Norbert Sabat - YouTube

Opublikowano

Przyznam szczerze, że trochę dziwne pytanie ponieważ zależy to wyłącznie od tego jaki masz plan zaaranżowania akwarium. Sugeruj się kształtem i wielkością kamieni, a nie ich ciężarem. Chyba, że Twoje pytanie wynika np. z obawy, że mebel, na którym chcesz ustawić akwarium może nie sprostać ciężarowi ;-)

Opublikowano

wiesz możesz kupić jeden kamień który będzie miał ze 20kg ale może nawet się nie zmieścić do baniaka, a możesz też kupić ze 20 kamieni po kilogramie i będzie z czego ułożyć jakiś aranż. Postawiłeś trochę niefortunnie pytanie, poza tym o kamieniach i aranżacjach jest sporo na forum i w galerii warto więc zadać sobie trochę trudu i poszukać;) pozdrawiam

Opublikowano
Moje pytanie jest stąd ze na allegro jest na kilogramy i nie wiem ile mam zamówić myślicie ze na sztuki lepiej?

..nie wiem gdzie mieszkasz ale poszukaj w swoich okolicach. Ustawisz na ziemi mniej więcej na powierzchni ile ma akwa i wzrokowo na sztuki ocenisz ile Ci wyjdzie. Trudno przeliczyć na kilogramy ile kamieni wejdzie do akwa. I podejrzewam ,że jak znajdziesz na miescu wyjdzie Ci taniej.

Opublikowano
Moje pytanie jest stąd ze na allegro jest na kilogramy i nie wiem ile mam zamówić myślicie ze na sztuki lepiej?

Kupowanie na allegro kamieni plus przesyłka to jakieś astronomiczne ceny. Wielokrotnie pod wspaniałą marektingowo-handlową nazwą kamienia czai się zwykły kamień, który można dostać na pobliskim składzie za niecałe 1zł. Często składy sprzedają taki kamień na tony, więc przy dobrej woli pracownika dasz 10-20zł i będziesz mógł sobie cały bagażnik zawalić kamieniami.

Z podobną sytuacją spotkałem się w kamieniołomie serpentynitu pod Wrocławiem. Jak powiedziałem, że chcę kamienia do akwarium to kierownik dał mi kamizelę, kask i powiedział, że bym sobie brał do woli a na bramce powie, że przyjechałem po próbki.

Opublikowano

Szukając kamieni musisz wziąć pod uwagę , że powinny stać na podkładce na dnie a nie na piasku. Pyszczaki kopią i cała aranżacja pokazana na filmie się nie utrzyma.

Opublikowano

Wróć do postu suricade i przeczytaj ze zrozumieniem w jakim celu się podkłada pod kamienie podkładkę, a następnie sam sobie odpowiedz na zadane pytanie:

a gdybym pod kamień dał żwir ze starego akwarium jest on o kostystencji małych kamyczków, ew... czymś takim jak wysypywane są podjazdy? i na to dopiero piasek krzmowy?