Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim:)

Mam akwa. 120x45x50h mam zamiar zrobic z tego jednogatunkowe akwa. gdzie będą pływa Mbamby albo saulosi.

Kupiłem już prawie pełne wypoarzenie i no własnie prawie :/

Mianowicie chciałem od razu kupic sprzęt wydajniejszy, lepszej jakosci i zabrakło mi na oświetlenie, chcem odrazu zainwestowac w HQI na stateczniku elek. i w porządny żarnik 10000k ale fundusze na ten cel będą za ok. 1,5-2miesięcy.

Mam pytanko czy moge wpuscic ryby do zbiornika z oświetleniem dziennym ewentualnie doświetlac świetlówką kompaktową.

Będzię mialo jakiś drastycznie negatywny wpływ na pysie? czy mają tę całą kwestię koło płetwy odbytowej i różnicy im to nie robi?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdraiwam slavi

Opublikowano

a gdzie miejsce na dojrzewanie akwarium ?

jeśżeli jeszcze nie urządziłeś akwa to gdzie czas na zamknięcie cyklu azotowego ?

światło w malawi możesz sobie darować w najbliższym czasie ale są rzeczy ważniejsze zanim wpuścisz do akwa ryby.

Opublikowano

Akwarium już dojrzewa ok. 1 tygodnia (woda już zmętniała) ale jeszcze na to będzię miało czas ponieważ jeszcze nie zlokalizowałem swojej wymarzonej obasdy (Mbamby) w swoim miescie (białystok) więc jak mówisz ze mogę się nie martwić o oświetlenie to kamień z serca.