Skocz do zawartości

Wymuszony start Kado

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale Andrzej stworzył temat na forum.

Wiem, że odezwał się crav a kto jeszcze to tylko on wie.. w tamtym temacie cisza :|

Opublikowano

odezwał się do mnie jeszcze kolega Michał z pomocą z Wolbromia ze żwirkiem :) .....wszystko już mam zakupione, w sumie to samego mnie ciekawi jak to pójdzie na całkowitej nowiźnie z Seachem Stability .... w razie czego będę miał przygotowaną odstałą wodę na podmiankę gdyby skoczyło za bardzo NH3/4 , czy NO2 , no i w pogotowiu Seachem Prime , więc ratować się jest czym ....pamiętam jak wiele lat temu, jakieś 30 ;) wpuszczałem pysie do akwa z kilkudniową odstałą wodą bez żadnych uzdatniaczy, bakterii, testów itp. ... wiem , że to nie było zdrowe dla ryb, ale rzadko zdarzały się śnięcia przy na początku dość częstych podmiankach wody.

obliczyłem dokładnie i mam w akwa ok. 73 litry wody, czy 10 rybek ok. 5cm dostarczy wystarczającą ilość pożywki dla bakterii ?

Opublikowano

no więc tak , kranówę mam taką i parametry w akwa takie same :

PH -8

PO4 -0

NH3 -1

NO2 -0

NO3 -5

po południu powinienem mieć Seachem Prime i Sability , więc dodam do wody , a jutro przed południem wpuszczę ryby... pojutrze zrobię testy i napiszę jak to wygląda

Opublikowano

W kranówie masz NH3 =1 mg/l ??? jakim testem się posługujesz? sprawdż na stronie wodociągów.

Jeśli to prawda to wiesz chyba że ta kranówa działa na twoją i przede wszystkim ryb wielką niekorzyść. Podmiana wody będzie z mety ładowała amoniak na poziomie 1 mg/l. a ryby dowalą jeszcze kilka razy więcej.

Nie dawno koledzy pisali że taka dawka zabija bakterie nitryfikacyjne-:rolleyes: i co ty na to?

Radzę jedz do kolegów po złoża i gąbki z dojrzałych baniaczków - nie eksperymentuj na żywych rybach bo możesz nie zdążyć zareagować na czas.

Opublikowano
W kranówie masz NH3 =1 mg/l ??? jakim testem się posługujesz? sprawdż na stronie wodociągów.

test jest zooleka NH3 , ale faktycznie zrobiłem tylko raz , więc powtórze, bo może się gdzieś rąbłem :)

Zrobiłem jeszcze raz w kranie i akwa i jest dokładnie taki sam kolor 1.0 to nie jest , ale bardziej zielonkawy , niż ten żółty kolor 0.0 , więc pewnie będzie 0.5

To może dać teraz Stability, to będą miały bakterie pożywkę z tego NH3 , a jutro przed wpuszczeniem zmierzyć i dopiero dodać Prime ???

Opublikowano
Nie jestem pewien, ale normy chyba nie dopuszczają tak wysokiego stężenia nh3 w wodzie kranowej.

to może test jest do bani, ale nówka z terminem ważności do 06.2017 ... jutro będę wiedział jaka jest prawda, bo przed wpuszczeniem ryb dodam Prime , więc po jego działaniu powinienem mieć wynik zerowy, a jak bedzie pokazywało nadal NH3, tzn. że coś z testem jest nie tak... wydaje mi się, ze z tego dozownika nr.1 lecą jakby większe krople :)

Opublikowano

Dlatego Marku pytałem czym mierzył.

Jak pamiętam norma dopuszczalna NH3 w wodzie pitnej jest 0,5 mg/dcm3. ale tam są jakieś furtki a projekt nowej normy to już 1,5 mg/l NH3 - szok i szambo.

Nie znam zupełnie testu Zooleka ale jeśli jak czytam ma 0 a potem od razu 1 mg/l to taki test jest do d.. a raczej dla oczyszczalni ścieków a nie dla wodociągów.

Ale coś jest na rzeczy i kado nie licz na Prime i Stability bo możesz się srodze zawieść.

Brutalnie mówiąc - Wygląda na to że sąsiad ci szczy w wodociąg.

Pierwsze idzie do baniaka Prime a po 5-10 minutach Stability. i nie żadna inna kolejność bo tam chloraminy może być też na maxa.

Życzę ci byś nie musiał w niedzielę w nocy jechać do kolegi po te złoże.:rolleyes:

Opublikowano
Pierwsze idzie do baniaka Prime a po 5-10 minutach Stability. i nie żadna inna kolejność bo tam chloraminy może być też na maxa.

Życzę ci byś nie musiał w niedzielę w nocy jechać do kolegi po te złoże.:rolleyes:

Deco, ale czy Prime zbije NH3 tak, żeby był niewykrywalny ??? , bo jeżeli tak, a test nadal będzie pokazywał to samo tzn. że test do d..py :)