Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stała podmiana niestety odpada bo brak kanalizy, wodę by się jeszcze dalo doprowadzić zapasowym podejściem do kaloryfera ale puszczanie tamtędy odpływu to proszenie się o kłopoty.

Przeczytałem tylko początek... :)

Opublikowano
Przeczytałem tylko początek... :)

Nie ma sprawy, mnie też chwilę zajęło zanim wymyśliłem, że co prawda powoli, ale jednak spłynie taką rurką od kaloryfera/podłogówki.

Opublikowano

Zobacz w takim razie do mojego wątku (ze 2 linijki pod Twoim postem) jak mam rozwiązaną filtrację.. Odpalona dopiero co więc nie wiem jak to się sprawdzi ale jak na razie - bardzo mi odpowiada... To co bym tylko wywalił to komora do wavebox-a ale akwa było zamawiane pod solniczkę...

Opublikowano
Potrzebuję jeszcze pomocy jakiegoś fachowca od sumpów - zamotałem się trochę z tym odpływem przy automatycznej dolewce i nie wiem jak wysoko zrobić przelew awaryjny.

Jak dam za nisko to mi po włączeniu pompy woda w komorze pompy zejdzie na minimum albo i poniżej.

Dolewka przy stałej podmianie?

Opublikowano
Dolewka przy stałej podmianie?

Stała podmiana, nieprecyzyjnie się wyraziłem.

To pewnie przez klimat na czacie bo wczoraj ciągle dolewali :)

-- dołączony post:

Zobacz w takim razie do mojego wątku (ze 2 linijki pod Twoim postem) jak mam rozwiązaną filtrację.. Odpalona dopiero co więc nie wiem jak to się sprawdzi ale jak na razie - bardzo mi odpowiada... To co bym tylko wywalił to komora do wavebox-a ale akwa było zamawiane pod solniczkę...

Wątek oczywiście czytałem ale o filtracji a szczególnie stałej podmianie nic nie ma, poza sugestią Makoka żeby to był panel filtracyjny.

Opublikowano
To przez weekend to opisz i pofoce.. wydaje się być sensowne a na pewno maksymalnie wygodne...

Byłoby super - myślę, że nie tylko mnie się przyda.

Opublikowano
Odnosnie filtracji, może sump i hamburski w kasecie na jednym z boków?

Ten HMF zamiast narurowca ?

Tylko, że szkoda miejsca w akwarium a na boku i tak bedzie komin do sumpa.

Do komina oczywiście dam gąbke 10 ppi jako prefiltr na spływ.

-- dołączony post:

Tak czytam o tym HMF i w zasadzie to powinien załatwić i biologię i mechanikę, czyli bez sumpa i bez narurowca.

Testował to ktoś w Malawi?

Po drodze zakładam jeszcze mniejszy zbiornik 160x60x60 więc w zasadzie mógłby w nim przetestować.