Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do chemika:

Czy testy po upływie terminu mogą podawać błędne odczyty?

Wracam do malawi i nie wiem czy jest sens kupować nowe.

Najbardziej zależy mi na NO2, NO3 i PH.

Zoolek termin do 02.2014

JBL: 08.2012

Sera: 01.2013

post-9034-14695724062061_thumb.jpg

post-9034-14695724063105_thumb.jpg

Opublikowano

Szkoda mi kasy na nowe ale wiem że te mogą być mało dokładne.

Liczyłem po cichu na to że ktoś powie że ta chemia się nie starzeje :P

Akwarium ze stopki poniżej zamieniłem na skalary i neony z korzeniem, ale po kilku miesiącach stwierdziłem że to była najgorsza z możliwych decyzji ;)

Teraz wracam ale spróbuje wielosamcowo bez samic. Będzie kilkanaście gatunków w tym również tych za dużych do 450tki więc nawet zdjęć nie wrzucam żeby wojny nie rozpętać ;)

...a będzie tak:

[ame]

[/ame]
Opublikowano

Test zooleka na KH i GH często totalnie zakłamuje po utracie ważności. Mi ostatnio wskazało starym testem 4 dkh , w kranówie również, nasypałem sody i byłem bliski depresji bo spadek KH w kranówie oznaczał przy stałej podmianie spory problem. Kropelki akurat się skończyły kupiłem nowe i te wskazały w kranówie tradycyjne 11 a w akwarium po sodzie 24 ;).

NO2. NO3 JBL od Nabe miały 100 lat ;) i pokazywały to co moje nowiutkie z Sery.

Stary test PH też generalnie pokazywał to samo.

Bądź wiec dobrej myśli :mad:.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Czy ktoś wie jak odczytuje się termin ważności testów kropelkowych JBL NO2 ? Chodzi mi o odczyt z samych buteleczek a nie z pudełka czy też opakowania w którym kupuje się uzupełnienie. Mam krople j/w zakupione kiedyś jako uzupełnienie i mogę ewentualnie odczytać tylko z buteleczek. Jest tam jakaś seria cyfr ale nie kojarzy mi się to ani z numerem partii i datą ważności tak jak jest na art. spożywczych. Będę wdzięczny za podpowiedź.