Skocz do zawartości

Nowe akwarium 100x40x50 - prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Początkowo chciałem przykleić czarne tło ale pod wpływem presji zmieniłem je na "wesołe" ;). Obawiałem się też, że mocne światło 2x45W nie pójdzie w parze z czarnym tłem. Tak czy inaczej finalny efekt jest zadowalający, już bez rybek cieszy oko i uspokaja ;)

Muszę przeglądnąć ustawienia aparatu bo zdjęcia wychodzą słabej jakości i bez głębi kolorów.

Opublikowano

Nowe pomiary wody, 12-sty dzień od zalania akwarium:

PH: 7,7

GH: 12

KH: 11

NH4: 0,5

NO2: 0,25

NO3: 10

W skrócie wzrost toksyczności wody i spadek GH o 1 stopień. Czym może być spowodowany spadek GH? Początkowo wynosiło 18.

Opublikowano
12-sty dzień od zalania akwarium:

NH4: 0,5

NO2: 0,25

NO3: 10

.

To są wyniki na siki;)

nalałeś do baniaka 40ml na 170l wody więc masz co chciałeś. A chciałeś kontrolować NH4 haha to nie na siki - jedynie na WA jest możliwa kontrola NH4.

przez ostatnie 3 dni NH4 wzrosło ci z 0,2 do 0,5 więc nie miałeś nawet pierwszego szczytu z amonem.

Daleka droga przed tobą - proponuję zakupić duże wiadro cierpliwości:D to norma u akwarystów.

Nie mierz tego co wyciąłem bo szkoda testów - powrócisz do tych pomiarów i ich analizy jak baniak będzie kończył dojrzewanie. Zdaje się że nie tylko nalałeś do baniaka ale jeszcze dałeś następną porcję pożywki w tych BioActiv czy jakoś inaczej:rolleyes:

Opublikowano
To są wyniki na siki;)

nalałeś do baniaka 40ml na 170l wody więc masz co chciałeś. A chciałeś kontrolować NH4 haha to nie na siki - jedynie na WA jest możliwa kontrola NH4.

przez ostatnie 3 dni NH4 wzrosło ci z 0,2 do 0,5 więc nie miałeś nawet pierwszego szczytu z amonem.

Daleka droga przed tobą - proponuję zakupić duże wiadro cierpliwości:D to norma u akwarystów.

Nie mierz tego co wyciąłem bo szkoda testów - powrócisz do tych pomiarów i ich analizy jak baniak będzie kończył dojrzewanie. Zdaje się że nie tylko nalałeś do baniaka ale jeszcze dałeś następną porcję pożywki w tych BioActiv czy jakoś inaczej:rolleyes:

Widzę że masz ubaw po pachy. Jednak w przerwie na wyśmiewanie spróbuj sobie wyobrazić, że moim zamiarem jest start zbiornika a nie trzymanie toksycznej wody w mieszkaniu.

Wiedzę o starcie na urynę zaczerpnąłem na tym forum, w/g zebranych informacji miała ona zapewnić pożywkę dla bakterii - co za tym idzie szybszy start. Z Twoich śmieszków wnioskuję, że popełniłem gdzieś błąd. Dlatego też stosowniej z Twojej strony byłoby zamieścić poradę jak wybrnąć z tej sytuacji a nie grać aroganta.

Opublikowano

decco chodziło o to, że za dużo siuśnąłeś. Sam miałem z tym kłopot. 40 ml to nawet na 400 litrów wody jest za dużo. Idąc tą drogą będziesz długo czekał na przejście z NH4 do NO2 a potem jeszcze dłużej na spadek NO2 do zera. Na koniec będziesz miał baaardzo wysokie NO3.

U mnie sprawdziła się solidna podmianka wody i dolewka samych bakterii bez pożywki. Startowałem na Seachem Stability