Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie startuje 240l. i teraz zastanawiam się nad obsadą. Pierwszy wybór padł na Aulonocary tylko pytanie ile i jakie aby uniknąć krzyżowania.

Opublikowano
Pierwszy wybór padł na Aulonocary tylko pytanie ile i jakie aby uniknąć krzyżowania.


Ja bym zostawil tylko 1 gatunek aulonek. Akurat w przypadku tych pyszczakow prawdopodobienstwo krzyzowania sie jest przy niektórych zestawieniach gatunkow i odmian jest bliskie 100%.

Kilka lat temu spotkalem sie z opinia, ze po pewnym czasie u samic aulonocar zanika 'przynaleznosc gatunkowa' i moga wycierac sie z dowolnym samcem (aulonocary oczywiscie) w baniaku.

Po prostu np. po 2 latach wspolnego przebywania samica nie jest w stanie odroznic samca swojego gatunku od samca innego gatunku aulonocary.


W literaturze i necie mozna przeczytac informace, że sa mozliwe zestawienia gatunkow aulonek ktore nie skrzyzuja sie ze soba. Moim zadniem takie zestawianie gatunkow do hodowli lepiej pozostawic doswiadczonym (zawodowym) hodowcom. Ja bym nie ryzykowal.

Osobiscie nigdy nie trzymalem dwu gatunkow aulonocar w jednym baniaku.


Przy pojemnosci baniaka 240 - bez problemu mozesz trzymac spory haremi tych rybek, nawet z 2 samcami. A gatunek - to juz kwastia gustu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.