Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem już po podmianie podłoża na piasek z castoramy kreisel 099 i zamienieniu wapienia na serpentenit.

Przed zalaniem baniaka zmierzyłem wodę kranową 10.08.2015:

pH- 7,5 - 8 test zoolek

NO3- 5

Po podmianie podłoża i zalaniu baniaka wlałem uzdatniacz wody i według instrukcji nie wlewałem żadnej chemi w ciągu 24h, następnego dnia 11.08.2015 wlałem bakterie i wrzuciłem dwie ryby startowe. Dziś po kolejnych 24h 12.08.2015 zrobiłem komplet testów:

pH- >7,5-8 (zoolek)

GH - 7

KH- 4

NO2- 0,75 mg/l

NO3- 20 mg/l

NH3- 0 mg/l

PO4- 0mg/l

FE- 0 mg/l

Koledzy czy wszystko ok i mogę spać spokojnie i czekać aż baniaczek dojrzeje ?? i kiedy następne testy??

Opublikowano
Witam jestem już po podmianie podłoża na piasek z castoramy kreisel 099 i zamienieniu wapienia na serpentenit.

Przed zalaniem baniaka zmierzyłem wodę kranową 10.08.2015:

pH- 7,5 - 8 test zoolek

NO3- 5

Po podmianie podłoża i zalaniu baniaka wlałem uzdatniacz wody i według instrukcji nie wlewałem żadnej chemi w ciągu 24h, następnego dnia 11.08.2015 wlałem bakterie i wrzuciłem dwie ryby startowe. Dziś po kolejnych 24h 12.08.2015 zrobiłem komplet testów:

pH- >7,5-8 (zoolek)

GH - 7

KH- 4

NO2- 0,75 mg/l

NO3- 20 mg/l

NH3- 0 mg/l

PO4- 0mg/l

FE- 0 mg/l

Koledzy czy wszystko ok i mogę spać spokojnie i czekać aż baniaczek dojrzeje ??

Pozostaje ci tylko czekać cierpliwie aż wszystko zacznie startować,poza tym mierz parametry co 5-6 dni ;)

Opublikowano
Koledzy czy wszystko ok i mogę spać spokojnie i czekać aż baniaczek dojrzeje ??
Spać spokojnie będziesz mógł jak NO2 spadnie do poziomu 0,0 a NO3 zacznie rosnąć. Sprawdzaj te parametry co 2-3 dni + NH3, resztę sobie możesz na razie darować.
Opublikowano
Witam dzisiejsze testy:

NH3- 0 mg/l

NO2- 0 mg/l

NO3- 20 mg/l

To dopiero teraz będziesz miał ból głowy.

Bo NO2 spadło do 0 a minęło od startu tylko 3 dni i NO3 zupełnie nie wzrosło.

Moim zdaniem totalna klapa i brak informacji o cyklu nitryfikacyjnym w akwarium.

Jakoś nie widzę u ciebie złoża biologicznego - nie masz filtra zewnętrznego? a może jest ze starego akwarium? tylko nic nie napisałeś.

Testy też chyba "Walizka Zooleka";)

Może na początek opisz porządnie jakie ty masz to akwarium i co wymieniłeś a co pozostało ze starego (ja tak rozumiem twój wpis) wtedy byłby nie start tylko przeprowadzka i wtedy mi by się zaczęło zgadzać to niemanieNO2.

To nie jest ten sam temat o zmienie podłoża który zamknąłeś?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak to drugi mój post, tamten dotyczył podmiany podłoża z żwiru na piach. Co do akwarium mam filtr zewnętrzny AquaNova NCF 800 zasypany od dołu ceramiką ( która pracowała w tym akwarium u poprzedniego właściciela ale podobno płukał filtr), drugi kosz to lawa (nowa) i trzeci jest z gąbką ( była w filtrze tak jak ceramika) i filtr kaskadowy tam chyba sama gąbka jest ale też pracował u poprzedniego właściciela . W akwarium jest świeży piach kreisel 099 i kamień serpetentynit. I tak jak radziłeś DECO tak podmieniłem podłoże, nalałem świeżej wody z kranu zmierzyłem jej parametry dodałem uzdataniacz i bakterie i do tego wpuściłem 2 platydorasy. Co do testów no tak masz racje walizka zooleka ale taką mi dał sąsiad likwidujący akwarium. Zanim wpuszczę pyszczaki kupie testy JBL i wszystko raz jeszcze sprawdzę.

Chce przypomnieć że po raz pierwszy zakładam poważnie akwarium, wiem że mogę gdzieś popełnić błąd ale staram się tego unikać.

Opublikowano

Ale nas wpuściłeś w kanał -kolego.:rolleyes:

Dopiero jak porównałem tamten temat i tamte wyniki to się zacząłem domyślałem co nastąpiło.

Wyłów te dwie rybki startowe i wpuszczaj ryby z Malawi.

To nie był start akwarium a przesiadka gotowej biologii.

Masz akwarium gotowe na przyjęcie ryb.:D :D :D

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ale nas wpuściłeś w kanał -kolego.:rolleyes:

Dopiero jak porównałem tamten temat i tamte wyniki to się zacząłem domyślałem co nastąpiło.

Wyłów te dwie rybki startowe i wpuszczaj ryby z Malawi.

To nie był start akwarium a przesiadka gotowej biologii.

Masz akwarium gotowe na przyjęcie ryb.:D :D :D

Poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę parametry dla pewności ale jeśli masz rację to właśnie mi się pojawił wielki banan na twarzy bo już się nie mogę doczekać jak wrzucę ryby co wiąże się z tym że jak żona zobaczy jak pięknie to będzie wyglądać to pewnie przesiadka na 300L będzie szybciej niż myślę a miejsce jest tylko trzeba troszkę przyoszczędzić oczywiście najpierw nabiorę wiedzy co do Malawi :]

Opublikowano

Jak chcesz to czekaj - akwarium jest dojrzałe. Wystarczy jak sprawdzisz NO2 powinno pozostać 0 i NO3- 20 lub nieco więcej.

Ryby możesz wpuszczać choćby dziś.

Obsadę do tej 126l dobierz z głową ale to już byłby inny temat w innym dziale.

Poczytaj wzorcowe obsady dla takich zbiorników albo pytaj kolegów no i pracuj nad tą 300l :D .