Skocz do zawartości

Co ile podmiana wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ww moim 112 litrowym słoiku pływa od 4 dni pływają maluszki pyszczaków które powoli sie przyzwyczajają do mojej obecności i zaczynają powoli wybarwiać . Pytanie mam takie kiedy zacząć robić podmianki wody? temperatura obecna przy wyłączonej grzałce to 30 st bo na południu lato w pełni i nie wiem czy nie schłodzić wody troszkę podmianami ..:oops:

Opublikowano

Witam pytanie pierwsze ile to akwarium już dojrzewa?

Ja na walkę z upałami mroże butelki z wodą i temperaturę trzymam tak na 27stopniach.

Opublikowano

będzie 3 tydzień od zalania,testy mierzone było ok więc w sobotę wpuściłem ryby tylko te upały dobijają mnie i nie tylko (choć pysie akurat żwawo pływają) może dziś się ochłodzi ,ale jutro ponoć znów 34 st ...

Opublikowano

Przed wpuszczeniem ryb robiłeś podmiankę? Jeśli nie to najwyższy czas. Podmiany staramy robić się raz na 7-10 dni. Oczywiście przez tych kilka pierwszych miesięcy mierz regularnie parametry wody aby być pewnym, że akwarium dojrzało.

Opublikowano

Witam, ja temperaturę obniżam podmianami wody. Ale w takiej 112 jeszcze dobrze nieustabilizowanej najłatwiej, najlepiej i najbezpieczniej jest obniżyć temperaturę sposobem podanym wyżej, czyli butelka z zamrożoną wodą. Pozdrawiam

Opublikowano
Pytanie mam takie kiedy zacząć robić podmianki wody? temperatura obecna przy wyłączonej grzałce to 30 st bo na południu lato w pełni i nie wiem czy nie schłodzić wody troszkę podmianami ..

..skoro masz cykl azotowy "zamknięty" to podmieniaj raz na tydzień. A jak chcesz schłodzić to zdejmij pokrywę w te upały. Jak masz jakiś wentylator( nawet biurkowy ) to podłącz i skieruj na taflę.

-- dołączony post:

czyli butelka z zamrożoną wodą
..

..Łukasz..To tak naprawdę pomoże na chwilę i jest prawie niezauważalny spadek temperatury.

Opublikowano

Ja bym zaczekał jeszcze 2tygodnie potem raz na 2tygodnie podmieniał 30%(niektórzy radzą raz na tydzień) ja tak robię nie wiem co inni forumowicze na to, a na upał jak wspominałem mrożę butelki 1,5l i temperatura ładnie się utrzymuje na 27 stopniach

Opublikowano

Andrzejku, w mojej wannie to wcale się nie sprawdza butelka z wodą, ale w 112l da radę. ważne tylko aby miał zamrożone butelki w miarę na bieżąco.

Opublikowano

Tak jak mówi poprzednik też mroże na bieżąco mam akwarium 300l i 2butelki 1,5l pozwalają ochłodzić wodę o 2-2,5 stopnia i oczywiście zamknięta pokrywa żeby nie napływało to gorące powietrze będące w pokoju bo wtedy faktycznie temperatura będzie szybko wzrastać ale przy zamkniętej pokrywie na zdecydowanie dłużej da się utrzymać niższą temperaturę.

Pozdrawiam