Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam się z Eljotem-Saulosi jako jednogatunkowe-proste,klasyczne,sprawdzone,bezproblemowe i (co "najważniejsze") piękne,efektowne wyjście!Jeśli nie jedno gatunkowo to olej rdzawe:

-mbamba+magunga+acei

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy do tej wanienki pasowałaby non-mbuna? Mam na myśli konkretnie otopharynx lithobates black orange dorsal.

Jakoś tak w miarę spoglądania na akwarium coraz bardziej widzę w nim niekoniecznie mbunę

Opublikowano
Czy do tej wanienki pasowałaby non-mbuna? Mam na myśli konkretnie otopharynx lithobates black orange dorsal.

Jakoś tak w miarę spoglądania na akwarium coraz bardziej widzę w nim niekoniecznie mbunę

Wystarczy, że usuniesz te małe kamienie ze środka i zrobisz im piaskownicę i jak najbardziej będzie gotowe do przyjęcia non-mbuny. Co do otopharynx'a o którego się pytasz to o ile mi wiadomo jest to odmiana wyhodowana przez człowieka.

Opublikowano

W dobrym kierunku podążasz Kolego ;-)

Zerknij sobie do tego wątku: http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html

Koledzy wykonali kawał dobrej roboty i jeśli myślisz poważnie o non-mbuna to na pewno Ci to pomoże podjąć właściwe decyzje odnośnie obsady.

Opublikowano
W dobrym kierunku podążasz Kolego ;-)

Zerknij sobie do tego wątku: http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html

Koledzy wykonali kawał dobrej roboty i jeśli myślisz poważnie o non-mbuna to na pewno Ci to pomoże podjąć właściwe decyzje odnośnie obsady.

Dzięki ;)

No to skoro non-mbuna, to przeżywam na nowo zawrót głowy. Wg klucza ryb A-B-C, mogłoby być:

A) Placidochromis phenochilus Mdoka White Lips - jako główny ławicowiec docelowo 2+4

B) Otopharynx Lithobates black orange dorsal 1+2 - jeno podobno baaardzo długo się wybarwiają. Ale dobry byłby na eliminację narybku. Przy Frejkach byłoby za niebiesko.

C) tutaj jeszcze nie wiem... Któraś z Aulonek? Albo Yellow - dla rozjaśnienia obsady. Nie mieć Aulonocary w nie-mbunie to jak nie mieć pasiaka przy mbunie ;)

Chociaż też piękne są copadichromisy (Ivory Undu Reef) ;)

Opublikowano

Musisz wybaczyć, ostatnio powiadomienia z forum troszkę kuleją, raz przychodzą, a raz nie... ;) baniaczek masz zacny :) co do obsady, ja na Twoim miejscu poszedłbym w opcję rozjaśnienia zbiornika i zakwaterowania Yellow, one przepięknie wyglądają z Mdokami ;)

Opublikowano

Zdecydowanie phenochilus mdoka. Odpuść sobie black orange dorsal, ryba sztuczna, nieprzewidywalna, z późnym wybarwianiem to bzdura. Ryby z grupy non-mbuna mogą się późno wybarwiać, ale nie jest to reguła i nie dotyczy jednego gatunku.

Yellow jak najbardziej może dołączyć, Copadichromis ivory undu też. Myślę, że Protomelas taeniolatus boadzulu red empress ładnie uzupełniłby obsadę.