Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po kilku latach powrót do aktywności na forum ;) Nie to, żeby się nic nie działo. Cały czas mój heksagon (100x50x50 minus ścięte rogi) funkcjonował poprawnie ;) Przez ostatnie trzy lata jako jednogatunkowe z membe deep w ilości kilkunastu sztuk, bo zawsze jakieś młodziki się uchowały. Wcześniej różnie.

No - ale przeprowadzka i nowe możliwości. W budowie 480 litrów o powierzchni dna 160x60. Filtracja: JBL e1901 jako biolog, pompka atmana 203 z gąbką jako mechanik.

No i pytanie co do obsady:

1. jednogatunkowe Labidochromis mbamba bay w ilości do maksymalnie 25(?) osobników?

2. jeśli miałoby być trzy - czterogatunkowo, to co by pasowało z mbuny? W moim trzynastoletnim doświadczeniu z pyszczakami miałem saulosi, redy, krótko maingano, rdzawe i membe deep. Najpierw myślałem o czymś w stylu saulosi + rdzawe + acei. W łącznej ilości nie przekraczającej 25 sztuk dorosłych osobników. Potem zacząłem wertować forum wzdłuż i wszerz i wpadła mi w oko mbamba. ;)

Opublikowano

i chyba na dzień dzisiejszy wygrywa:

msobo magunga + sprengerae + acei.

W miarę spokojnie(?), kolorowo... Jeszcze tylko nie wiem w jakich haremach.

Planuję wpuścić po 10-12 sztuk maluchów i poczekać co będzie ;)

Opublikowano
msobo magunga + sprengerae + acei.

W miarę spokojnie(?)

Ja wiem, czy z Msobo jest tak spokojnie...? ;) nie ulega natomiast wątpliwości, że to bardzo ładne zestawienie ;)

Opublikowano
Ja wiem, czy z Msobo jest tak spokojnie...?

No oczywiście będize jeden dominujący gatunek ;) Dlatego napisałem "w miarę" ;) Jestem ciekawy czy uda się z trzema samcami msobo?

Opublikowano
Ale Mbamba zostaje??Mbuna bez pasiaka jak zupa bez soli;)

no właśnie w trzygatunkowym raczej mbamba by wyleciała. W zestawieniu: mbamba + rdzawe + acei = brak żółtego.

Myślałem o tym: albo saulosi, albo msobo, albo membe deep, plus rdzawe, plus acei.

Ewentualnie jednogatunkowy z mbambą - powiedzmy 3+10?