Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

po długiej przerwie wracam do akwarystyki ( a tu inny świat )

Mam pytanie związane z obsadą proszę o pomoc w doborze.

Moja propozycja to:

- Aulonocara Nyasse 1+3

- Aulonocara Fire Red 1+3

- Aulonocara Hansbaenschi 1+3

- Labidochromis caeruleus ( yellow ) 1+3

- Pseudotropheus saulosi ( coral ) 2+6

- melanochromis maingano 1+3

Opublikowano

Napisz jaki masz rozmiar szkła. No I czy myszą być w obsadzie tzw sztuczne ryby, czyli te które stworzył człowiek a nie natura ;-) ?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wymiary akwa to 170/60/60

Generalnie nie muszą to tylko moja pierwsza sugestia.

-- dołączony post:

Planuję kontrolowane przerybienie - więc może to będzie dodatkowa wskazówka.

Dwa filtry kubeł ( 2000l/h ) plus wewnętrzny , grzałka przepływowa , oświetlenie to cztery świetlówki sterowane procesorem ( pozostałóść z solanki brata ) wystrój wapień filipiński.

Opublikowano

Witam proponuje zrezygnować z jednego gat aulonocara w to miejsce dałbym np protomelas taeniolatus namalenje zrezygnowałbym z pseudotropheus coral chyba tylko dla tego że nigdy nie widziałem takich które by mi się spodobały te prawdziwe bardziej mi się podobają Fajny zbiornik na samą non mbuna , nie namawiam tylko sugeruje;) Pozdrawiam i powodzenia w hodowli

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kontrolowane przerybienie to coś z czym walczę wiec nic takiego ci nie zaproponuje ale cis ci zaproponuje jeśli mi napiszesz czy podobają Ci się roślinożerne Labeotropheus.

• Dziękuję 1
Opublikowano

To zależy czy będzie to 28 ryb wielkości saulosi czy Labeotropheus. Różnica jest ogromna. Dam Ci 2 propozycje oderwane od Twoich 28 ryb a uwzględniające proporcje ryb. Jedno pytanko na koniec abym nie tworzył fikcji. Gdzie zamierzasz kupować ryby ?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam

W pierwszym założeniu przyjąłem obsadę 1 ryba na 15l wody.

Pyski wpuszczę małe więc dopiero po pewnym czasie odróżnię samce od samic i wtedy dokonam ewentualnej selekcji dopasowując ilość samic w haremie.

Rybki mam zamiar kupić od hodowcy z Kęt ewentualnie popatrzę jeszcze na Krakowskiej giełdzie ale do giełdy podchodzę raczej z nieufnością.

Jeżeli posiadasz jakieś dobre namiary do zakupu w okolicach Krakowa będę wdzięczny.

-- dołączony post:

witam

docelowo planuję obsadę około 40 sztuk