Skocz do zawartości

Ślimaki do Malawii na glony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Helmety mają jedną wadę (oprócz tego, że można trafić na lenie, jak sąsiad). Ich jajka nie wyglądają za pięknie rozsiane po całym akwa.

Aha czyli helmety składają jajka ale ich larwy nie przeżywają w wodzie słodkiej tak?

Co do leniów to raczej mało prawdopodobne;)

Opublikowano
Aha czyli helmety składają jajka ale ich larwy nie przeżywają w wodzie słodkiej tak?

Patryk, dokładnie. Znoszą jaja, ale mogą rozmnażać się tylko w słonej wodzie, nam ich niekontrolowany rozród nie grozi ;)

Opublikowano

Pozner - co masz na myśli? Obecnie świecę jedną świetlówką, nie pamiętam nazwy, polecana na forum na wybarwienie ryb, Power Glo czy jakoś tak. A ciągle w planach COB 10W lub moduły.

Eljot - no brązowe nie będą. Ale takie skrobanie już raz robiłem, dziękuję bardzo. Ryby zestresowane a woda zielona i nieprzezroczysta. Co prawda krótko, ale rybek mi szkoda robić to co tydzień czy dwa.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Mam chyba glony zielone a raczej ciemnozielone. Porastają tło i kamienie a jak się zapomnę z czyszczeniem to i szybę ;)

[ATTACH]6651[/ATTACH]

[ATTACH]6652[/ATTACH]

Wysłane z telefonu

Witam masz super glony sam bym chciał takie mieć,ja bym zostawił jak jest ;) a co do czyszczenia szyb to mam Military Helmet które(zresztą sam się zdziwiłem)żerują mi tylko na szybach kamienie omijają i z tego się cieszę, jedynie w chwili zakupu dałem je na kamień którego ogołociły do zera z okrzemka ;) a tak po dzień dzisiejszy tylko aktywne na szybach, żadnych jaj nie zauważyłem a mam te ślimaki już od ładnych kilku miesięcy ;)

Opublikowano

No nic, spróbuję z 5 Helmetami. Jak nie będą chciały czyścić kamieni lub tła to się z nimi pożegnam ;) Mam jednak nadzieję, że nie będą bardzo leniwe. ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
No nic, spróbuję z 5 Helmetami. Jak nie będą chciały czyścić kamieni lub tła to się z nimi pożegnam ;) Mam jednak nadzieję, że nie będą bardzo leniwe. ;)

Wysłane z telefonu

Najlepiej daj je od razu na szyby,bedą głodne to zaczną ucztować :P

Opublikowano
Pozner - co masz na myśli? Obecnie świecę jedną świetlówką, nie pamiętam nazwy, polecana na forum na wybarwienie ryb, Power Glo czy jakoś tak.

Właśnie to, może zmień świetlówkę. Ta najwyraźniej służy rozwojowi glonów. Oświetlenie to jeden z podstawowych czynników wpływających na ich rozwój. Zmiana oświetlenia może ograniczyć ich rozwój.

Opublikowano

Przychylam się do pomysłu z oświetleniem. U mnie glony rosły na potęgę i o ile na skałach efekt mi się podobał to nie nadążałem z czyszczeniem szyby. Dołożyłem oświetlenie LED jako to długo świecące, a świetlówkę Power Glo ograniczyłem do 1h dziennie, żeby kryptokoryna przeżyła i problem z glonami się skończył.

Świetlówki mają szersze pasmo stymulujące wzrost roślin. Jak nie dasz ledów czerwonych i niebieskich, tylko białe, to glony zmarnieją.

Zobacz tu na PowerGlo jaki ma peak w paśmie fotosyntezy:

http://www.domowe-akwarium.pl/oswietlenie.php

http://www.domowe-akwarium.pl/swietlowki_na_rynku.php

Opublikowano

Mam oświetlenie ledowe białe, zimne plus dwie listwy niebiesko-czerwone i glony w ogóle mi się nie rozwijają. Nie pamiętam, kiedy ostatnio czyściłem szyby. Z jarzeniówkami był gorzej. Może też powinieneś robić częstszą, albo większą podmianę wody.