Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcę się pochwalić koniecznością minimalna na jaką teraz mogę sobie pozwolić czyli akwarium profilowane 112l .Zalane około 2 tygodnie temu ,dodane bakterie na start tropicala BactoActiv ,parametry sprawdzone dziś testami jbl paskowymi i są ok parametry.Myślę co trzymać w tym zbiorniku (wiem ze za małe,sam miałem 6lat 240l i zwariowałem i sprzedałem) kupić saulosi 1+4,sprengerare 1+3(4) ? podrośnięte haremiki ;) czy może saulosi i yellow 1+3 lub jak zawsze na start dawałem tym co pomagałem zakładać po 5 szt maluszków saulosi,socolofi,yellow i maingano czekać z rok aż dorosną i wtedy myśleć co i jak .

Filtr chodzi jako mechanik Aquel Turbo 650 ,zewnętrzny się dopiero rozglądam za jakimś :wink:

1ea843586214789bm.jpg

Opublikowano

...jeżeli mogę coś doradzić. Nie będę tu pisał o wielkości i ilości ryb do niego bo sam dobrze wiesz co i jak:) Ale gdybyś dał czarne tło, świetlówkę Power Glo zacienioną na końcach a do tego obsadę Saulosi 1+5/6 byłoby pięknie. Żółte rybki w ciemnych klimatach. Ale to już kwestia gustu.

Opublikowano

Tło chyba tak zrobię ,świetlówki mam chyba aqua marine glo z przodu i sun z tyłu (chyba zamienię miejscami) już nie pamiętam a pudełka mam w garażu .I tak myślę je zastąpić paskami led w obudowach hermetycznych .Boję się wizyty u znajomego co hurtowo sprzedaje pyszczaki w Wieliczce bo dostanę mętliku głowy jak ujrzę co niektóre okazy:D

EDIT:Tom już przestudiowałem większość tematów na ten temat ;)

Opublikowano

:D Cześć Andrzeju.

Nie jestem wrogiem Saulosi. Zdaję sobie sprawę, że większość Małolitrażowych Malawistów je wybierze. Ale chciałem zaznaczyć, że nie są na nie skazani.

Osobiście lubię np "zamszową" urodę (nie nękanych agresywnym towarzystwem) Pseudotropheus sp. "elongatus spot". Ale to już tylko moje prywatne zdanie;)

Opublikowano

Hmm, piszesz, że hodowałeś już pyszczaki, że przestudiowałeś większość tematów odnośnie obsady, a nadal chcesz wciskać więcej niż jeden gatunek do takiego zbiorniczka?

Opublikowano

Bo widzisz kolego szanowny MatiK widziało się różne rzeczy w życiu i to co książki piszą czasem nijak ma się do rzeczywistości;) widziałem akwaria hurtowników którzy w 80l rozmnażali kilka gatunków ryb z jeziora malawi a kamieni poukładanych w tarasy kamienne było więcej niż rybek i jakoś się mnożyły ....ale to temat rzeka więc koryta nie zawracajmy :cool:

Opublikowano

@thomas77 mocny argument ^^ Jeżeli ja widziałem akwaria ludzi ,które miały po 50 l i też się ryby mnożyły to oznacza,że miały niesamowite warunki ,czy starały się przetrwać ?

Musisz się zastanowić czy chcesz być miłośnikiem ryb z tego biotopu, czy przysłowiowym Trzymaczem który wpakował 30 ryb do 112 l i się mnożą więc mają najlepsze warunki jakie mogą mieć.

EOT.