Skocz do zawartości

Jakie oświetlenie LED do akwarium 840l 70cm h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pioter123 zetce Ci zaraz cenę poda, ale jak wejdziesz w moduły to szybko sam się przekonasz, ze oprócz udziwnień (jakie nawet ja na tym forum zaprezentowałem w postaci panela oświetleniowego) to tak na prawdę jedyna słuszna droga i możesz sobie na oko 5 PLN za moduł policzyć + zasilacz (ceny rożne w zależności od mocy, jakości, wodoszcżelnosci i innych), ściemniacze/sterownik opcjonalne. Koszt jest w mojej ocenie niewielki w porównaniu do tego co Ci moduły dają.

Zetce... Juz wcześniej Twój film chyba widziałem. Coś mi w głowie świta:) Potwierdza on Twoje słowa. Zbiornik pięknie oświetlony z wyjątkiem tego, ze za krótkie te belki.

Przyznam, ze jak oglądam tem film, to odechciewa mi sie kombinowania z czym innym niż moduły.

U mnie tez będzie 70cm i dzięki temu filmikowi wiem, ze mogę spać spokojnie.

Myślę, że film i zdjęcia wystarczą za tonę słów :) ale ja zawsze mam ślinotok :)

Pozdrawiam o dziękuje, bo wróciłem na moduły:)

Opublikowano

Dzięki. Belki rzeczywiście mogły być trochę dłuższe, aletakie akurat miałem i postanowiłem wykorzystać. Przy okazj chciałem trochę odwrocić uwagę od szczytów akwarium, bo mam widoczne z dwóch stron i na szczytowych ściankach mam lekko zamaskowane roślinami grzałki i wyloty filtra.

A co do kosztów:

- LG-5050-3CW MODUŁ PolLED LG-3x5050-0,72W BARWA ZIMNA

30 szt. 87,00 zł

- Moduł LED GOQ Samsung 3 x LED RGB - 150 stopni - 22 sztuki - 155 zł

- Zasilacz LED modułowy 150W 12V 12,5A IP20 - 86,19 zł

Do tego kontroler tc420 za 22 chyba eur. Na aliexpress.com.

Belki samodzielnie wykonane już miałem.

Zasilacz trochę przewymiarowany, mogłoby być taniej.

Z RGB póki co doświetlam niebieskim i czerwonym tylko. Z powodu wąskich belek kupiłem te RGB tez 3 diodowe, ale 4 diodowe bardziej się opłacają..

Generalnie - niezależnie czy moduły czy diody - led to jest to..

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalkf2adfe898686a18d45980ae817a85350.jpg

Opublikowano

Belki robiłem w zupełnie innym celu. Leżały nieużywane więc wykorzystałem. Każda belka to 2 aluminiowe kątowniczki pomiędzy które wklejone są paski z takiego laminatu, który jest z jednej strony brązowy, a z drugiej stal nierdzewna. Arkusze chyba 50x60 tego kupowałem parę lat temu w Ikea ( oryginalnie chyba do wypełnienia przezroczystych frontów szafek służą ) i ciąłem na paski ok 50x6 cm. Gdybym nie użył do klejenia taśmy dwustronnej, to wyglądałoby to całkiem estetycznie. A tak to nadaje się na stelaż do oświelenia, który będzie pod pokrywą ;) Leży bezpośrednio na wzmocnieniach poprzecznych.