Skocz do zawartości

SG Aqua LED - rewolucja, czy kolejne oświetlenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Goldi a co mi powiesz na to, ze ludzie dodają niebieskie i czerwone światło wzbogacając widmo dla roślin a one po prostu szaleją i trzeba je nawozić ?

A te fotki z roślinami pokazują rośliny akwariowe a nie aquaponike.

To co zatem proponujesz w zamian ? Z tego co ja wiem to nie ma diod o widmie dla roślin. Trzeba łączyć czerwone i niebieskie. Oczywiście dla roślin białe światło jest nieistotne za wyjątkiem tej części widma wspomnianej przeć Ciebie.

Opublikowano

Najcześciej spotykane diody czerwone i niebieskie nie pokrywaja sie z zapotrzebowaniem roślin

Te długosci fal które przytoczyłem też odpowiadają barwie niebieskiej i czerwonej z tym ze aby dobrać optymalnie widmo musimy poszukać odpowiednich czerwonych i odpowiednich niebieskich bo zwykle mamy do dyspozycji za moło niebieską i za mało czerwoną diodę .

Możemy roslinki nasze oświetlać czymkolwiek ale nie dziwmy sie że lepiej nam glony rosna niż rosliny . Typowe diody dostarczą energii naszym roslinom ale mają wymarzone spektrum dla glonów . I o to własnie chodzi aby limitować to co jest dobre dla glonów a nie limitować tego co rośliny lubią .

To że trzeba je nawozić to inna sprawa - wystarczy po prostu zwiększyć natężenie światła tak aby przestało być czynnikiem limitującym . Skoro światło przestanie limitować limitować zaczną mikro i makro element i trzeba je zwiększyć . Jeśli ten limit zlikwidujemy pojawi sie limit CO2 i będzie trzeba podawać CO2 bo inaczej glony itp .

Tak więc tych czynników jest trochę i czesto wystarczy zmienić cokolwiek aby coś sie poprawiło (czasami na krótko)

Aby było stabilnie musi to wszystko być zbilansowane - tak zawartośc mikro i makroelementów jak i odpowiednie spektrum światła itp .

Swiatło zielone wspomaga rozwój głownie glonów a tego światła jest najwięcej w świetle słoneczny oraz zwykle dominują w wiekszości ledów białych

Rośliny akwariowe czy jakiekolwiek inne podlegają podobnym mechanizmom więc raczej nie ma tutaj sprzeczności - może jedynie sposobie pozyskiwania węgla

Z tego co ja wiem to nie ma diod o widmie dla roślin

są - już o tym wspomniałem ale istnieją bardziej specjalizowane konstrukcje (ze specjalną ceną )

Opublikowano

Heh, no i w Malawi chodzi o glony na kamieniach, a nie rośliny. Także zwykłe diody red i blue w malawce są jak najbardziej OK ;-).

Opublikowano
Heh, no i w Malawi chodzi o glony na kamieniach, a nie rośliny. Także zwykłe diody red i blue w malawce są jak najbardziej OK .

Zgadza sie i dlatego wcześniej o tym cicho sza - zostałem wywołany do tablicy przez olo i mam nadzieję że nie nadepnąłem nikomu na odcisk :)