Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śpiochu nie wiem, co Cię gryzie. Moje ryby czują się swietnie. Jedzą jak głupie, pływają jak szalone, nie wykazują żadnych oznak choroby. Prosiłeś o opis to podaję. Cała reszta bedzie pózniej. Było dużo stresu, ale zupełnie niepotrzebnego. Odkryłem przyczynę. Wymaga to obszernego wyjaśnienia. Mam nadzieje cze w nowym tygodniu znajdę czas na opisanie dokładnie ie co sie stało i jak z tego wybrąłem. Więcej luzu :)

Opublikowano

Niestety, racja. Nasze 2 000 l startowało rok. Napchaliśmy na początku chemii i trzeba było robić kolejne resety, żeby się jej pozbyć. Nikomu nie życzę 100%, kilkukrotnej podmiany takiej ilości wody i startu od zera.

Pisałem już wcześniej - pośpiech wskazany jest przy zbieraniu wody z podłogi. I tak jak w moim zawodzie - architektura, to sztuka kompromisów - akwarystyka, to sztuka cierpliwości. Adrian, weź to proszę pod uwagę i nie odpuszczaj swojego eksperymentu. Co z zielskiem w hydroponice?

2 października ponownie wystawiamy się w Drozdowie. Tym razem nie będziemy ciągnąć hektolitrów dojrzałej wody. Weźmiemy miejscową kranowiankę, dodamy chemii i na 2 dni wystarczy, bo tak naprawdę, temu to służy. Wystawa, to wystawa, a w domu musisz poczekać, aż wszystko zaklapi.

• Dziękuję 3
Opublikowano

Ja wystartowalem szybko :) 6 lat i oderwalem podwozie :))) Ale na poważnie. Start po wypłukaniu brudnej gąbki i wrzuceniu kubła piachu z działającego zbiornika to kilka dni.

A to czy będę czekał 4 czy 7 to dla mnie bez znaczenia. Jeżeli wskazany jest pospiech to znak, że logistyka zawiodła.

Jedyna chemia, którą moge polecić (czyli używam) to uzdatniacz Sachema i jeżeli można to nazwać "chemią" absorber na Purolite.

Proponuję wejść do takiej wody po tych wszystkich Kordonach... ;)

A Olo da se radę :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pisałem juz kilka razy, że mam urwanie głowy. Opiszę postępy tak szybko, jak to możliwe. Może w ten weekend, choć obiecałem to juz kilka razy:)

Mam kilka bardzo ciekawych uwag odnośnie samego projektu roślinnego.

Teraz na pewno nie mam czasu na pisanie na forum. Po prostu godzinami oglądam ryby :) dziwię sie Wam, że macie tyle czasu na forum :)

• 2 tygodnie później...