Skocz do zawartości

HW 302 - Cieknie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po ponad roku użytkowania filtru hw 302,filtr zaczął przeciekać w miejscu łączenia klamr (bocznych)

Czy ktoś miał podobny problem ? rozkładałem go na części 6 razy ,jednak nic to nie daje.

Nie jest to ogromny przeciek. Jednakże znika 0,5 l wody z akwarium w czasie 1 godziny.

Posmarowanie uszczelki wazeliną nic nie dało. Może akurat ktoś miał identyczną sytuację.

Pozdrawiam

Opublikowano

No może pomoże, ale z drugiej strony rok czasu dla uszczelki to nie powinna aż tak zeschnąć :) Warto przy każdym otwieraniu maznąć odrobinę. Koszt prawie zerowy a spokojna głowa :)

Opublikowano

Mój hw zaczął przeczekać po 4 latach, szybki zakup uszczelki, zaworów, przesmarowanie uszczelek wazeliną i śmiga jak nówka☺

Dodatkowo założyłem prefiltr,żeby jak najmniej zaglądać do hw który robi za biologa.

Opublikowano

Odesłanie "biologa" nie jest takie proste bo mechanik sam nie ogarnie stabilności akwarium,a reklamacje zwykle trwają trochę czasu. Kupowanie teraz nowej uszczelki to też takie wróżenie z fusów bo niewiadomo co tak naprawdę szwankuje. Wygląda na to,że pozostaje mi szybki zakup nowego kubła. Tak to jest jak się chce oszczędzić...

Opublikowano
Tak to jest jak się chce oszczędzić...

Drogie kubły też czasem ciekną, a uszczelka do eheima potrafi być sporo droższa :D

Opublikowano

Gdybym jeszcze miał pewność że to uszczelka :( W każdym razie dziękuje za pomoc.

Opublikowano
Odesłanie "biologa" nie jest takie proste bo mechanik sam nie ogarnie stabilności akwarium

to dobre co piszesz, jak wytłumaczysz działające akwarium na samym mechaniku i bez żadnych żywic itp. magia ?