Jump to content

CICHY filtr wewnętrzny do 240l

Pawel1586

Recommended Posts

Witam ponownie Klubowiczów. Tak wiem, setki, a nawet tysiące wątków o filtrach wewnętrznych. Niestety, co przeglądam "szukaj" znajduję posty z lat 2010, 2011, gdzie sprzęty były inne niż dzisiaj. Do rzeczy. Zmieniłem swój kubełek z Aqua Nova NCF 1000 na EHEIM'a Professionel 3 2073 i właśnie mam problem z moim Aquael'em 1500, stał się głośny (wcześniej zagłuszał go kubełek) nie ubliżam oczywiście filtrowi NCF byłem z niego zadowolony. Cyrkulację mam rozwiązaną w nast. sposób... lewy bok akwarium - deszczownica z kubła, prawy bok - idąc od tylnej szyby aquael circulator 1500 z gęstą gąbką, skimmer eheim 350 i przy przedniej szybie na dole hydor koralia 3200 jako zmiotka :) - efekt - SUPER! Zero syfu na piasku. Decyzja moja jest taka, że wymienię też aquael'a na:

1. EHEIM AQUABALL 180 - wiem przepływ niski ale koralia sobie poradzi

2. HYDOR CRISTAL R20 - przepływ lepszy. ale nic o nim nie wiem...

3. EHEIM POWERLINE XL - czy ma regulację dyszy na boki? chyba nie...

4.?

5.?

I teraz prośba do Was, wiem, że aquael circulator króluje na tym forum ale, doradźcie coś jeszcze. Niech będzie dobrej jakości, CICHE i sprawdzone. Pewnie nie jedna osoba miała styczność ze sprzętem i jakim nawet nie słyszałem. Apropos AQUABALL - czy ktoś może potwierdzić, że faktycznie wogóle nie słychać tych filterków?

Pozdrawiam i dziękuję z góry.

Endriu, widzisz zapomniałem napisać jeszcze o atman'ie. Piszesz, że był cichy, więc chyba znów zależy jak się trafi, jeden cichy, drugi głośny, podobnie jak u aquael'a, jedni piszę że cichy, drudzy, że słyszalny, a nawet głośny. Chyba, że z każdą marką dzisiaj to loteria, czytałem, że kubły eheima mają podzielone opinie, mnie na szczęście trafił się cichy egzemplarz - szumi tylko przepływ wody i delikatnie mruczy. Ale do tematu, czekam na kolejne propozycję filtrów wewn.

A ja doradcę Ci byś wszedł na stronę aquael i znalazł zakładkę pomoc. Tam napisz objawy swojego aquaela może pomogą. W moim przypadku było tak, że otrzymałem nowy wirnik w ciągu dwóch dni bez poniesienia żadnych kosztów.

Nie ma opcji żeby Aquaela 2000 w nocy nie słyszeć, przerabiałem już trzy od bardzo głośnych do głośnych, w akwarium jeszcze jakoś idzie to znieść ale wkładając do filtra przepływowego mojej konstrukcji w nocy bym nie pospał. Chodzi u mnie teraz Aqua Nova NBF 1800 i chociaż na początku trochę buczał to po tygodniu się dotarł i nocny poziom głośności jest zdecydowanie do zaakceptowania. Mam w drugim akwarium Aquaela 1500 i ten jest prawie bezgłośny ale czy wszystkie takie są to niewiem.

Aquaela 1500 i ten jest prawie bezgłośny ale czy wszystkie takie są to niewiem.

...ma mniejszy pobór mocy stąd jest mniej słyszalny .Ale to też kwestia szczęścia ( trafu) .Ja mam 2000 i też go słyszę. Zmieniłem kiedyś wirnik to przez jakiś czas był bardzo cichy... ...ale tak naprawdę każdy filtr czy pompa jest słyszalna..mniej czy więcej ale jest:)

ale tak naprawdę każdy filtr czy pompa jest słyszalna..mniej czy więcej ale jest

powiem więcej zajebisty falownik jebao rw-15 też jest słyszalny, nawet na pierwszych biegach