Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I jeszcze jedno ten steropian dawac na calej plaszczyznie akwarium czyli najpierw steropian potem piach, czy najpierw 1 cm piachu potem steropian i znowu 2 cm piachu. Czy ten steropian niebedzie gnil i niezaszkodzi rybom. Dziekuje za podpowiedzi

Opublikowano

StYropian daj tylko pod kamienie, na koncu nasyp piach. Nie radze dawac duzego kawalka, bo kiedys podniesiesz z dna o 1 kamien za duzo i zobaczysz startujący odrzutowiec, ktory bedzie rozsiewac na boki glazy

Opublikowano
ja tam wogule nie daje styropianu :D

odwazny albo ... :)

tak czy siak powodzenia :) zalezy jeszcze jakies masz kamienie duze :)

wg mnie brak jakiegokolwiek amortyzatora pod skalki to zbedne ryzyko - nic nie kosztuje a bezpieczenstwo wieksze

i tak jak sys mowi, na odrzutowce trzeba uwazac, bo moga krzywde zrobic, lepiej dac male kawalki styropianu pod kamienie, tyle zeby pod nimi samymi byly :)

Opublikowano

Ja mailem cm warstwe styropianu na calej powierzchni akwa, juz przysypany piaskiem nie unosil sie w toni wodnej, od czego to zalezly, nei wiem.. ale tak btw amortyzator w jak i na zewnatrz akwa MUSI BYC !! :P

Opublikowano

U mnie w akwa nie ma małych kamieni tylko duze ze wzgledu na to ze drapiezniki z non-mbuny potrzebuja duzo miejsca do plywania! gdzie niegdzie znajda sie male kamienie podpierajace duze ale sa przysypane 3-5cm warstwa zwirku ,a poza tym moje pysie wola kopac siebie nawzajem :) co mnie czasem :evil: bo wylewa mi sie woda w akwa.

Opublikowano

Hmm... czy ktoś słyszał aby komuś pękło akwarium pod naciskiem kamienia na ziarna żwiru/piasku? Przyznam szczerze, że prędzej uwierzę w rozszczelnienie akwarium na silikonie lub pęknięcie zbyt długiej szyby bez wzmocnień.

Ja mam dylemat troche z innej beczki ... Jak bardzo mogą kopać pyszczaki? Robię tło z łupków i zastanawiam się czy muszę wykładać je kamieniami do samego dna. Czy też można zostawić ze 2 cm gołej płyty do tego 4 cm piasku (czyli przysypane byłoby 2 cm tła łupkowego). Jak myślicie odkopią?

Przypuszczalna obsana to saulosi, rdzawe i może red-redy.

Opublikowano
Czy też można zostawić ze 2 cm gołej płyty do tego 4 cm piasku

Pytanie tylko: po co :?:

Nie lepiej dać kamienie od samego dołu, żeby pierwszy rząd opierał się o dno, a nie trzymał na samym silikonie :?:

Jeśli ryby zwęszą dobre miejsce do ukrycia, a zapewne będą chciały sprawdzić i tą szczelinę, to najprawdopodobniej już nie przestaną kopać, dopóki nie dokopią się do dna. Chyba, że masz jakiś cel w zostawieniu takiego 2cm paska :?: Ja takiego nie widzę...