Skocz do zawartości

Zmiana towarzystwa, czyli jak poradzi sobie Rdzawy na troszkę innej diecie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tydzień temu do moich Yellow i Sprengerae dołączyło 5 sztuk Cynotilapia Hara, wcześniej pływały u mnie Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano, ale przy okazji redukcji obsady je oddałem bo dominujący samiec strasznie szalał wprowadzając niepokój w akwarium... Zmianę oceniam jako bardzo pozytywną ;) ale nie nie o tym chciałem... Ze względu na Maingano, karmiłem ryby w proporcjach 60 do 40 na rzecz karm mięsnych (na 12 karmień w tygodniu 7x pokarmy mięsne, 5x roślinne), teraz myślałem o tym żeby karmić z większą przewagą mięsnych (2-3 razy w tygodniu spirulina, może na zmianę z jakąś karmą roślinną, a reszta pokarmy mięsne), tylko nasuwa mi się pytanie, czy Rdzawe na tym nie ucierpią?

Opublikowano

Obserwując ryby codziennie widzisz co się z nimi dzieje.

Jeżeli się otłuszczają, zmieniasz dietę lub stosujesz głodówkę.

Jeżeli się zapadają " odkręcasz jedzenie".

Prawidłowo karmione ryby potrafią wytrzymać nawet kilkunastodniową głodówkę bez uszczerbku dla zdrowia.

Nie wszystko, a tym bardziej jedzonko, musi być do końca zaszufladkowane.

Odnieś to np. do nas samych:

poniedziałek - schabowy, wtorek - mielony, środa - pierogi, itd.

Po trzech tygodniach masz dość.

Ważne - żeby było jak najbardziej urozmaicone.

Masz teraz bardzo elastyczną obsadę, która poradzi sobie z bardzo szerokim zakresem zaproponowanej im diety.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Rdzawe w moim zbiorniku bardzo dobrze znosiły dietę z dużą przewagą "mięska". Na początku miałem je również z roślinożercami i również nie było żadnych skutków ubocznych. Obserwując je przez około 2 lata mogę śmiało stwierdzić, że bardziej im służyła dieta z przewagą mięska i dlatego uważam, że są idealnymi kompanami do Yellowków i Hary.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Obserwując ryby codziennie widzisz co się z nimi dzieje.

Jeżeli się otłuszczają, zmieniasz dietę lub stosujesz głodówkę.

Jeżeli się zapadają " odkręcasz jedzenie".

Prawidłowo karmione ryby potrafią wytrzymać nawet kilkunastodniową głodówkę bez uszczerbku dla zdrowia.

Nie wszystko, a tym bardziej jedzonko, musi być do końca zaszufladkowane.

Odnieś to np. do nas samych:

poniedziałek - schabowy, wtorek - mielony, środa - pierogi, itd.

Po trzech tygodniach masz dość.

Ważne - żeby było jak najbardziej urozmaicone.

Masz teraz bardzo elastyczną obsadę, która poradzi sobie z bardzo szerokim zakresem zaproponowanej im diety.

Demasoni, nie szufladkuję i obserwuję ;) Wychodzi na to, że moim jest dobrze, bo wyjechałem na tydzień, a jak wróciłem, ryby wyglądały jak w zwykły "pokarmowy" dzień :) chciałem tylko uniknąć sytuacji, w której musiałbym coś odkręcać bo i po co, jak można dobrze od razu ;) mam dużo pokarmów i karmię nimi na zmianę żeby ryby miały urozmaicone menu, ale przy tym chciałbym, żeby rozwijały się jak najbardziej prawidłowo (czyt. nie chciałbym karmić zbyt dużą dawką roślinną Hary i Yellow - wiem, że są elastyczne, ale gdzieś czytałem, odnośnie Yellow, że dużo lepiej rozwijają się, kiedy mają jednak więcej "mięska").

Dzięki Panowie, od razu jestem spokojniejszy ;)

Opublikowano
... mam dużo pokarmów i karmię nimi na zmianę żeby ryby miały urozmaicone menu, ale przy tym chciałbym, żeby rozwijały się jak najbardziej prawidłowo... .

To jest jedna z głównych dróg do sukcesu w akwarystyce.

... gdzieś czytałem, odnośnie Yellow, że dużo lepiej rozwijają się, kiedy mają jednak więcej "mięska").

Dzięki Panowie, od razu jestem spokojniejszy ;)

Yellowek - faktem jest - uwielbia mięsko, ale przy tym ma niezwykłe możliwości adaptacyjne i nawet miesiąc czy trzy potrafi utrzymywać wzorową kondycję na przewadze roślinnego ( Jbl - Spirulina Premium i Tropical Spirulina Superforte 36%.

Nie rzutuje to nawet na zachowanie,kolory,regularność rozrodczą oraz liczebność i jakość narybku ( dorosłe ryby - SNZ ).

Natomiast u rdzawych, kiedy dostawały ok 60-70 % mięsnego, zauważyłem tendencję do otłuszczania.

• Dziękuję 1