Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do zmiany własnoręcznie robionej pokrywy na kupną. I tu moje pytanie. Czy stosujecie szyby nakrywowe w celu zabezpieczenia pokrywy przed działaniem wody? Nadmienię, że moja stara pokrywa wskutek działania wody praktycznie nie nadaje się już do niczego. Zrobiona była z paneli, jednak po latach wskutek parowania odkształciła się bardzo znacząco.

Opublikowano

Raczej kupię plastikową. A jak jest z oddziaływaniem wody na świetlówki, startery, itd.? Są one zabezpieczone jakoś w miarę przyzwoicie?

Opublikowano

to będziesz chyba pierwszy, który się cofnie z postępem. Przemyśl plastikową pokrywę, ona jest mega nieporęczna, podmiany, wyjęcie czegoś z akwarium będzie wiązało się ze zdjęciem pokrywy z akwa. Proponuję pokrywę z PCV albo aluminiową otwieraną.

Opublikowano

Tez ci odradzam plastikową pokrywe mam taką od dłuższego czasu (jakieś 2 lata) i jest maksymalnie nieporęczna obsługa akwa to dramat ! Jedynie karmienie idzie łatwo ;p

Ale jak już byś się zdecydował to o świetlówki i startery nie masz się co martwić bo są zabiezpieczone ok i nic im nie będzie, nie ma potrzeby stosowania jakiś dodatkowych zabezpieczeń.

BTW: nie polecam kładzenia czegokolwiek na pokrywę, moja żona raz położyła maskotkę na pokrywę i jej część się stopiła !!

Raz jeszcze NIE polecam !

Wysłane przy użyciu Taptalk

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeśli chcesz własnej roboty pokrywę to najbardziej popularne jest PCV.Jest to bardzo praktyczna pokrywa bo robisz sam i tak żeby jej wgl nie zdejmować przy każdej pracy w akwarium czego nie zrobisz z plastikiem. Ale ja i z tego zrezygnowałem na rzecz szyb nakrywowych które położyłem na wzmocnieniach podłużnych. Na akwa mam belkę i to jest teraz dla mnie najlepsze rozwiązanie. Jeśli będziesz robił pokrywę pomyśl nad oświetleniem led , a odpowiednia ochrona ich na wilgoć pozwoli Ci bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń zamontować je nad wodą.

Możesz zobaczyć jak moja wyglądała:

http://forum.klub-malawi.pl/pokrywa-diy-akwa-300-l-t21910p7.html

[300] Malawi

Opublikowano

Co do rodzaju pokrywy to myślę o plastikowej z tego powodu, że cenowo jest o wiele korzystniej niż w przypadku aluminium, a zdjęcie jej z akwarium raz na tydzień nie powinno stanowić dla mnie wielkiego problemu. :) Mój budżet na Malawi niestety nie jest nieograniczony, a w planach mam kupno jeszcze wielu rzeczy.