Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie chcę założyć zbiornik z peacock i haps Prosił bym o propozycję obsady na zbiornik 300l.W tej chwili mam tanganike zostało parę rybek ale te już mają swoich wlacicieli filtracja to 2*jbl901

Opublikowano
Trochę nie to forum chyba...

Jak najbardziej Mateusz to właściwe miejsce ;-)

Pawiami z Malawi (Peacocks) nazywane są Aulonocary, natomiast do Haplochromisów zaliczamy pielęgnice z grupy Utaka (np. Copadichromisy), "predatorki" oraz tzw. inne haps ;-)

Mariusz - fajnie, że planujesz ambitną obsadę, nie idąc w kierunku mbuna. Z tym, że przy 300 litrowym zbiorniku będziesz dość mocno ograniczony jeśli chodzi o wybór obsady, ale na pewno coś uda się dobrać odpowiedniego :-)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jak najbardziej Mateusz to właściwe miejsce ;-)

Pawiami z Malawi (Peacocks) nazywane są Aulonocary, natomiast do Haplochromisów zaliczamy pielęgnice z grupy Utaka (np. Copadichromisy), "predatorki" oraz tzw. inne haps ;-)

Mariusz - przepraszam, wyszedł mój brak obycia w potocznym nazywaniu :( od kiedy się zarejestrowałem, siedzę na tym forum tyle, że dobrze, że mam jeszcze kobietę, a przyznam, że pierwszy raz spotkałem się z takim nazewnictwem ;)

Marcin - dziękuję za wyjaśnienie i naprostowanie :)

Opublikowano

Protomelas Steveni Taiwan Reef

Sciaenochromis fryeri

Copadichromis azureus

Aulonocara Mbenji 'blue regal'

Aulonocara Stuartgrani Ngara 'flametail'

Aulonocara sp. 'Lwanda'

te mi sie podobaja tylko czy sie nadaja i w jakim skladzie

-- dołączony post:

A za tem zbiorni standart 1200/500/500 oswietlenie naswietlacz led 10w z diodą 12000k grzalka 150w podłoze piach koralowy gamienie z rzeczki

Opublikowano

Przy zbiorniku o wymiarach 120x50x50 cm, pierwsze trzy gatunki odpadają z uwagi na rozmiary.

Aulonocara sp. "Mbenji" oraz Aulonocara sp. "Stuartgranti" Ngara należą do jednej grupy Aulonocar (grupa stuartgranti) i z uwagi na ryzyko krzyżówek łączenie tych dwóch gatunków w jednym zbiorniku to niezbyt dobry pomysł. Któryś z ww. gatunków aulonek mógłbyś natomiast trzymać z Aulonocara sp. "Lwanda", która należy do grupy jacobfreibergi.