Jump to content

Ctenopharynx nitidus - niedoceniony kameleon

Olobolo

Recommended Posts

Witam serdecznie

Chciałbym hodować niesamowitą, w mojej ocenie, rybę: Ctenopharynx nitidus.

Jednak zebranie informacji o niej graniczy z cudem.

Zastanawiam się, czy ktoś na forum ją posiada.

Postanowiłem zebrać w tym wątku najciekawsze informacje znalezione w Internecie wraz ze źródłami.

3349cffa5b1633d9.jpg

36f86d0597dd70a3.jpg

Najpierw filmiki pokazujące tą niezwykłą rybę:

[ame]

[/ame]

Tutaj sprostowanie... Autor pomylił Lethrinops albus "Kande Island" z .... Tramitichromis'em.... Co jednak zwraca uwagę, to fakt odbarwiania się z powodu małej potyczki z delikatnym L. albus... Samiec C. nitidus w kilka sekund wygląda jak samica!

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame] - tutaj widać jego piękno

Niesamowite ubarwienie C. nitidus znajduje odzwierciedlenie w łacińskiej nazwie. Nitidus oznacza lśniący, wypolerowany, elegancki.

Ryba ta jest dostępna w TM.

Fakty:

Rozmiar: samiec do 17 cm, samica do 12 cm

Żyją w małych grupach, czasami tworzą większe grupy w płytkich wodach, ale też nad skałami.

Powinny mieć dużo miejsca do pływania.

Powinno się je trzymać z kilkoma samicami.

W naturze kopią w piachu w poszukiwaniu pokarmu.

W akwarium są wszystkożerne.

Z informacji zebranych w internecie wynika, że jest to ryba trzymająca się dna.

Znalazłem tez gdzieś informację, że samce kopią metrowej średnicy kopce, ale nie mogę znaleźć źródła.

Czy ktoś posiada/posiadał tę rybę i może się podzielić spostrzeżeniami?

Żródła:

• Dziękuję 1

Moja obsada "się robi". Na pewno (czytać: planowane:) będzie O. tetrastigma (po prostu zakochałem się w niej i koniec:), Placidichromis sp. "Jalo reef" (również:), Tramitichromis intermedius, jakiś Copadichromis, może Porotomelas, itd.. i jak dorwę to L. lethrinus. Będzie to spokojna obsada z wyjątkami. Ale fakt, skoro nawet L. albus go pobił, to ciapkowaty ten C. nitidus :) Jak dane mi będzie mieć Ctenopharynx'a, to bardzo się ucieszę.

Wycofałem swojego posta, gdyż uznałem, że jest nie na temat. Ryba bardzo ciekawa, zachęcająca filmami i fotkami do zainteresowania.... skąd ja to znam?...tak się zainteresowałem tetrastigmą. Podstawowe informacje masz, charakterystyka tej ryby nie może przecież znacznie odbiegać od innych pyszczaków. Z opisu wynika, że jest to spokojna ryba, więc idealnymi sąsiadami w akwarium będą właśnie Lethrinopsy, Copadichromisy (niektóre), Placidochromisy,...tetrastigmy :), Yellowy...o Protomelasach zapomnij (za ostre). Kompletujesz swoją obsadę, zrób to w zgodzie ze swoim sercem i wiedzą...czas zweryfikuje twój wybór. Jeśli przewertowałeś Forum, to pewnie zauważyłeś, że te same rodzaje pyszczaków potrafią zachowywać się różnie. Powodem może być wielkość akwarium, obsada, oświetlenie, wystrój i pewnie jeszcze kilka innych zależności...nawet to kiedy trafiły do akwarium. Kup to co Ci się podoba, obserwuj, reaguj...jesteś tu bogiem. Podstawowe informacje już masz.

• Dziękuję 1

Otopharynx jest dla non mbuna tym czym Pseudotropheus dla Mbuna ... nitidus u Edka juz dawno został z Otopharynx wydzielony. Jak znajdę czas to poszukam i napiszę dlaczego.

Dla "ułatwienia" podam, że występuje ona też jako Lethrinops:)

Jednak nie wprowadzajmy zamieszania. Obecnie ta ryba ze zdjeć to Ctenopharynx nitidus.

Jest w fishbase i na liście IUCN.

Ale wiadomo, jak zwykle misz masz nazewnictwowy.

Wlasnie patrzę ze to jest to zródło gdzie napisali ze mężczyźni kopia kopce:)

Dzięki za odnalezienie źrodła.

Dopisuję.