Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że niema działu debilizm hodowcy pisze tu, od początku. Zrobiłem kamyczki bo wydawało mi się pustawo, jak zwykle CX5, CR65, farby LUXENS, barwniki i wczoraj przy podmianie włożyłem je do akwarium, duże 4 szt. Na początku ryby źle zareagowały, pomyślałem winny stres, po godzinie skapłem się że jest coś nie tak wywaliłem moduły do filtra przepływowego dołożyłem węgiel, zainstalowałem dodatkowy filtr tagże z węglem. Teraz jak na mojej głupocie wyszły ryby, te na których mi zależało najbardziej są martwe, prawie wszystkie mają duże problemy z oddychaniem tz bardzo szybkie poruszanie skrzelami, stoją w miejscu nie jedzą, może ma ktoś pomysł jak im mogę pomóc. Wydaje mi się że winne są barwniki, co prawda używałem ich wcześniej do tła ale zanim zetkneły się z rybami mineło z 5 miesięcy a teraz tydzień.

Rozumiem że jesteś zdenerwowany ale nie klnij.

Już wymoderowałem

Kunta

Opublikowano

Kur... A ja myślałem o zrobieniu takich modułów. Smutna historia. Stosowałeś to co polecane i mimo to tak wyszło ?

Dzięki takim wpisom coraz mniej entuzjastycznie podchodzę do eksperymentów w Malawi.

Kolejny wątek ku przestrodze. . .

Zachęcam do nie ukrywania takich smutnych faktów, abyśmy się wszyscy czegoś nauczyli.

Powodzenia!

Opublikowano

Zastosowałem zwykłe barwniki z BricoMarche, mogłem kupic niewielkie puszki brązowej i czerwonej farby ale zmyliło mnie to że już nie raz tak robiłem i było git. Napewno czas odegrał tu role trzeba było mi zaczekać z miesiąc a potem jeszcze je trochę wymoczyć, pewnie też za dużo tego władowałem naraz. Ryby jagby lepiej ok połowa jak by doszła do siebie.

Opublikowano

Możesz wrzucić fotkę tych barwików ? I skład z ulotki.

Przed włożeniem do akwarium warto moczyć moduły przez kilka dni w codziennie zmienianej wodzie .

Opublikowano

To są zwykłe barwniki do farb pokojowych w takich kwadratowych plastikowych buteleczkach może z 50 ml nie mają nawet etykiety, chemia aż w oczy szczypie. Może potem dam rade ze zdjęciem, teraz najlepsze, ryby dochodzą do siebie dyszą może z 3 szt powstawały nawet te które leżały już na boku. Niestety straciłem 4 szt w tym moje ulubione ok 9 cm dwa samce Fire Fish. Właśnie moczenia zabrakło, zawsze kiedy coś robiłem to był czas na odparowanie, moczenie a teraz jak bym miał jakieś zaćmienie zapomniałem o wszystkich zasadach bezpieczeństwa. Ale niedawno małemu z rodziny pękła szyba, żeby nierozklejać całego akwarim nakleiłem na całość szybe ze zrobionym tłem z CR 65 ale malowałem tylko farbami i za 3 dni pływały ryby i wszystko było git.