Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Akwarium dotarło już na moje wschodnie kresy ;) więc czas pomyśleć o obsadzie.

Myślałem o niej wcześniej i dwóch kolegów z forum podpowiedzieli taką samą obsadę, ale pomyślałem, że zapytam też większą społeczność :)

Narazie nie będę pisał kto i co podpowiedział. A chodzi dokładnie o typowe predatory do akwa z mojego podpisu, np nimbochromisy itp.

Dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Serio nikt ? :)

Nie no ok, nie każdy ma non-mbunę :) Pozostanę pewnie przy proponowanej wcześniej obsadzie kolegów.

Opublikowano

To ja napiszę że nie za bardzo widzędorosłe nimbochromisy w takim akwarium. Może długość była by jeszcze jeszcze, ale wysokość i szerokość jakoś za mała IMHO. Proponowałbym coś mniejszego jak mylochromisy czy sciaenochromisy z predatorów czy exochromisy ( spokojne predatory).

Opublikowano
Napisałeś tak tajemniczo, że każdy się bał wejść w drogę tym tajemniczym ktosiom ☺

Heh, my tu wszyscy to chyba jedna rodzina, więc nie powinniśmy bać się siebie nawzajem :)

Ale może i fakt, że zawiało tajemniczo, już to zmieniam.

Chodzi o:

Nimbochromis polystigma

Dimidiochromis strigatus

Exochochromis anagenys yellow

w proporcjach 1+2/3

Opublikowano
Powiem, że osobiście zdecydowałbym się na taka obsadę.

I ja też tak zrobię :)

Żeby na przyszłość już wiedzieć co i jak to lepiej 1+2 czy 1+3 a może jakiś "mix" ?

I czy po 5 sztuk na gatunek to będzie wystarczająca ilość, aby wybrać później docelową obsadę ?

Opublikowano

1+3 byłoby lepsze niż 1+2, samice Nimbo i Exo są ładne a strigatusa inaczej ładne ;). Jednak rożne są temperamenty a drapieżniki są najbardziej nieobliczalne. Mi u strigatusów starcaaqły odpowiednie 1 i 2 samice a Perezowi mało było 3. Nie wiadomo do końca jak bedzie zachowywał sie twój samiec w każdym z gatunków dlatego te 3 samice beda dawały bezpieczeństwo. Co do 5 sztuk jako grupa startowa to wielka niewiadoma. Ja kupiłem 5 Mylochromis i zapewne będę dokupywał. Kupiłbym wiec teraz 8 szt. Tyle, że to trzepie po kieszeni bo ryby nie są tanie a później nie wiadomo co zrobić gdy mamy nadmiar np samców a jeszce gorzej jak samic. Te 12 ryb w Twoim szkle to max. Przemyśl to. Kupujac 5 sztuk ryzykujesz późniejsze dokładanie ryb, co u drapieżników jest trudne i zazwyczaj i tak kosztuje bo trzeba kupować dorosłe egzemplarze.