Grzesiek Opublikowano 18 Czerwca 2015 #1 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Czy mogę podawać gotowaną na parze rybę mirunę dla Saulosi? Podałem dwa razy i chętnie jedzą
marcin1ja1 Opublikowano 18 Czerwca 2015 #2 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Saulosi to przedstawiciel mbuny, czyli zje nawet kotleta w podwójnej panierce jak im podasz. Nie wydaje mi się aby był to dobry pomysł. Nie jest to drapieżnik ani typowy mięsożerca aby podawać mu mięso ryby.
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 18 Czerwca 2015 #3 Opublikowano 18 Czerwca 2015 W niewielkich ilościach i jako urozmaicenie pokarmu - nie powinna zaszkodzić. Ja bym podał surową i skrobaną.
piotriola Opublikowano 18 Czerwca 2015 #4 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Trochę mnie zaskoczyłeś tym gotowaniem. Ja stosuję w diecie przetarte ryby i krewetki ale w stanie surowym. Rozumiem że będzie to niewielki dodatek do pokarmu roślinnego ? Ta ryba kalorycznie wypada podobnie jak krewetka, to czemu nie .
Grzesiek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor #5 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Gotowaną też zjadły, wrzuciłem im z ciekawości jedząc sam tą rybkę na obiad , ale ok będę czasem wrzucał surową oczywiście jako dodatek do roślinnego, bo na co dzień podaje spirulin ę OSI, JBL, tropical 36 (3 rodzje spirulin dla urozmaicenia), do tego JBL novo color, wodzeń, kryl, kasze manną.
harisimi Opublikowano 18 Czerwca 2015 #6 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Unikaj karmienia peryfitonożernego saulosi czymś takim jak inna ryba. Generalnie nie musi jej to zaszkodzić gdy będzie to sporadyczne ale czasem ryba obciąży układ pokarmowy na tyle mocno, ze pojawi się bloat. Jednak mieso ryby to nie jest cos tak lekkiego jak artemia czy wodzień. IMHO zbyt duże ryzyko w przypadku tego gatunku.
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 19 Czerwca 2015 #7 Opublikowano 19 Czerwca 2015 ... wrzuciłem im z ciekawości jedząc sam tą rybkę na obiad ... ... jak ta rybka była duszona w ziołach, to musiała im wybitnie smakować ...
harisimi Opublikowano 19 Czerwca 2015 #8 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ja mam nadzieje, że to było tylko gotowana ryba bez przypraw bo jeśli z talerza to pomysł zupełnie karkołomny.
Grzesiek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor #9 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Bez przypraw, czysty filet dawałem miruny nowozelandzkiej dokładnie.
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 20 Czerwca 2015 #10 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Z tymi " ziołami " to tak żarcik był.
Rekomendowane odpowiedzi