Jump to content

Non-Mbuna 576L - sugestie na temat obsady

Recommended Posts

"Wiedza forum" jest taka, że Otopharynx lithobates daje raczej małe szanse na wybarwienie więcej niż jednego samca. Tak przynajmniej mam zakodowane w głowie. Ale patrząc za zdjęcie - czuję, że będziesz próbował. Więc koncepcja "bezstadna z próbą wielosamcowości".

Trzeba dobrać dwa haremy z możliwie małą liczbą brzydkich samic, bo ich limit raczej już wyczerpaliśmy.

1/ Labidochromis caeruleus 1+3 skalniak z ładnymi samicami rozjaśni zbiornik

2/ Copadichromis trewavasae 1+2 toniowiec z niestety brzydkimi samicami (więc minimalnie), ale kolorystycznie dawałyby chyba super efekt z Otopharynxem - jednolicie prawie czarny z białym czołem naprzeciw prawie jednolicie niebieski z żółtym czołem.

Miałbyś wypełnione całe akwarium, zróżnicowane zachowania i kolorystykę oraz dobranie żywieniowe. Ale to tylko maje zdanie.:)

Serio nikt nic coś więcej? ;-)

Może zamiast Yellowkow jakąś aulonocara. Na "ładnosci" samic mi średnio zależy.

Bardziej interesuje mnie obserobserwacja zachowań, bo jak w tym temacie o doborze nonmbuna ktoś napisał mbuna pływa trochę za bardzo chaotycznie:-)

Pozdrawiam i dzięki za ewentualne sugestie.

Kojarzę Cię z forum i sądzę, że jesteś w stanie sam znaleźć dwie żółte Aulonocary i jedną żółtą z czarną płetwą grzbietową.

Na "ładnosci" samic mi średnio zależy.

Bardziej interesuje mnie obserobserwacja zachowań, bo jak w tym temacie o doborze nonmbuna ktoś napisał mbuna pływa trochę za bardzo chaotycznie

To chyba ja;)

Zamiast szukania trzeciego gatunku, zastanów się jeszcze nad dodaniem do swoich Otopharynxów około 7 sztuk niewielkich Copadichromisów, oczywiście wśród gatunków które Ci się spodobają i są trudno dostępne w Polsce. Na przykład te z postu nr 75 wątku http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020p8.html. Nie będą wchodziły w drogę Twoim obecnym rybkom i zobaczysz co będzie się działo - sam jestem ciekawy.;) To będzie obserobserwacja!! Założysz wątek z serii "opis i spostrzeżenia hodowcy" i będziesz miał satysfakcję odkrywcy.:)

Kojarzę Cię z forum i sądzę, że jesteś w stanie sam znaleźć dwie żółte Aulonocary i jedną żółtą z czarną płetwą grzbietową.

Taki trochę ze mnie leniuch ;)

a tak serio to w związku z pracą i buntem dwu-latka mojego syna nie mam za bardzo czasu na wertowanie forum :,(

To chyba ja;)

:)

Zamiast szukania trzeciego gatunku

Nie mówiłem, że chcę 3 gatunki

swoich Otopharynxów

Jeszcze ich nie mam ale się "zarybiłem" w nich :)

około 7 sztuk niewielkich Copadichromisów,

Copadichromis verduyni kawanga będzie nie za duży?

Tylko wtedy jednak dorzuciłbym coś żółtego hmmm... paskudne Yellowki???

Albo nie koniecznie 7 Copadichromisów, tylko powiedzmy

Othoparynx 1+2

Verduyni kawanga 1+2

yellow 1+3? (ew. aulonca Baenschi 1+1???)

aaa no i czy nie będzie ciut za "pusto"? teraz pływa 6gat. mbuna 20ryb i trochę młodzieży.

Pozdrowienia

Verduyni kawanga

?

Znów problem z nazwami handlowymi, IMHO ryba o nazwie j.w. to może być:

Copadichromis verduyni

Copadichromis parvus (inaczej Copadichromis sp.”verduyni draft”)

Copadichromis cyanocephalus (inaczej Copadichromis sp.”verduyni blueface”)

Copadichromis sp.”kawanga”

Copadichromis sp.”kawanga no-spot”

Też bym tak dedukował - kupiłbym 7 sztuk tych Copadichromisów (do toni).

Minimalny harem Othoparynxów (bliżej dna) i nieminimalny harem skalniaków - tych okropnych yellowków. Przy tej ostatniej rybie ważne jest źródło zakupu - żeby były naprawdę koszmarne.

Nie jestem fanem obsad typu "x haremów"

Zrobisz i tak po swojemu. Na koniec - życzę akwarystycznego nosa.:)