Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chcialbym zasiegnac informacji i opini co najlepiej sprawuje sie pod akwarium jako material eliminujacy naprezenia, gotowe podstawki czy moze jakies samorubki? jaki material nie bedzie wydzielal nieprzyjemnej woni w polaczeniu z woda?

Opublikowano

No z tą nieprzyjemną wonią to trochę przesadziłaś - czasem trochę pocieknie ale żeby od razu gniło :? Tak serio ja mam w swoim akwarium firmową pokrywę i ramkę hagena. Nakleiłem na plastikowe ranty ramki cienką uszczelkę samoprzylepną taką jak się daje pod okna-drzwi w ramach dodatkowego zabezpieczenia przed naprężeniami. Moim zdaniem przewaga takiego akwarium nad takim postawionym bezpośrednio na piance,karimacie czy styropianie jest taka, że ramka ma od dołu rant ok 2-3 cm który maskuje dno akwarium (szyba-silikon-szyba) no i dodatkowo ma rowki na wodę która może spływać czasem po szybie co zabezpiecza szafkę przed gniciem i "nieprzyjemną wonią". Takie moje zdanie ...

pozdr.

Opublikowano

ja posiadam pod akwa podstawke z abs kupioną na allegro

zaleta jest taka ze jezeli troche wody wyleje sie z akwa to i tak wleci do podstawki i nie zamoczy szafki

jest to stosunkowo tanie rozwiazanie - okolo 40 zl za podstawke 120x40

nie wiem co bedzie w przyszlosci jak bede mial wieksze :) takze tez prosze o opinie

Opublikowano

w niedzielę stawiam baniak na szafce i rozważałem styropian, ale dwie warstwy pianki - tej pod panele - wydają się być wystarczające - przynajmniej pod baniak 240l... testowałem - będzie działać

Opublikowano

witaj

jak postawisz 200L to może być zwykła pianka pod panele i to jedna, pojedyncza mata(jeśli nic nie podłożysz to też nic sie nie stanie...(w 80-ch latach to mogłem sobie pomarzyć o piankach i styropianach) :), jeśli 6ooL to podłóż 0,5 cm styropianu.

grunt to nie panikować, a robić wszystko z głową, ale żeby coś podpowiedzieć to musimy coś wiedzieć o Twoim akwa wiec podaj :

-litraż

-obsadę

-wystrój(baniaka nie pokoju) :wink: