Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! :) Jestem tu nowa i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :)

Zostałam zmuszona do przejęcia tego akwarium, ponieważ moja siostra się wyprowadziła.

Wypadałoby więc zainteresować się tym tematem aby rybom dobrze się żyło :)

W załączniku jest zdjęcie akwarium i stąd moje pytanie do Was: Czy zmienilibyście coś ? Dodali, usunęli, cokolwiek.

Rybek mam ok 11 w tym 4 niemowlaki :)

Akwarium ma ok 4 lata.

post-16200-14695722509793_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj, gratuluję rozsądnego podejścia ;) na początek wejdź tu : http://forum.klub-malawi.pl/faq.php i dokładnie poczytaj, a jak będziesz miała dalsze pytania, wal śmiało, na pewno ktoś Ci pomoże :) potem wejdź do galerii i spróbuj dojść do tego, jakie ryby pływają w tym zbiorniku, jak nie dasz rady to uzbrajasz się w cierpliwość, pstrykasz zdjęcie każdej z ryb i wrzucasz tu : http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?c=49 ;) Wystrój to kwestia subiektywna, jeśli Ci się podoba to zostaw, jak się wkręcisz w to hobby i będziesz chciała coś zmienić, to od siebie proponuję żeby kamienie ułożone były bardziej "naturalnie", zamiast tego muru ułóż im jakieś fajne gruzowisko, tutaj też bardzo pomocna jest galeria z akwariami bo może coś Cię zainspiruje ;) i prośba do moderatorów o przeniesienie wątku do podstaw, wtedy koleżanka, bez tworzenia nowych, spokojnie będzie mogła zadawać pytania tutaj... Także koleżanko, powodzenia! :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chodzi o wygląd to Twoja sprawa i zostaw tak jeśli Ci się podoba. Rybkom wszystko jedno czy mają zakamarki wyglądające naturalniej czy mniej, ważne że mają. :) Najważniejsze że akwa wygląda na zadbane. Kluczem jest zdobycie info o obsadzie żeby dobrać odpowiednie żywienie. Ze zdjęcia wygląda to jak by każda rybka była inna co źle wróży, ale ciężko ocenić po takiej fotce. Mówisz że akwarium działa już 4 lata więc z jednej strony szkoda by było kombinować z obsadą, bo oddanie w dobre ręce po 1 sztuce z kilku gatunków byłoby ciężkie. Czy rybki zawsze pływają tak przy tafli? Jeśli tak to może to sugerować słabe natlenienie. Jak już będzie wiadomo co tam pływa to myślę że bardziej doświadczeni Ci coś doradzą :) Powodzenia

Opublikowano

Hmm w sumie pływają wysoko ale tylko 2 gatunki, jeszcze nie zdążyłam sprawdzić jakie to. Ale te klasyczne żółte nigdy nie pływają wysoko :)

Problem jest tego typu, że zepsuł mi się filtr taki puszczający bąbelki :P (przepraszam, za wyrażenie ale nie znam nazewnictwa). Mam jeszcze jeden spory filtr pod ladą.

A jeśli chodzi o ten zepsuty filtr to właśnie naruszony został kabelek i boję się cokolwiek z tym robić, żeby nic się nie stało z rybkami. Kupić nowy, zanieść ten do zoologicznego? Nie wiem co robić...

Opublikowano

Ah jeszcze mam problem, mianowicie od tygodnia zauważyłam ,że pojawiły mi się na piasku zielone glony, nigdy ich nie miałam... Czy to o czymś świadczy?

W ogóle często muszę czyścić chociażby szybki bo zarastają w rekordowym tempie..

Opublikowano

Co do rybek to sie nie wypowiem bo sam zaczynam z tym biotopem wiec znawca ze mnie żaden ;p

Jeżeli chodzi o urządzenie puszczające bąbelki to jak sie domyślam napowietrzanie które w sumie nie jest ci potrzebne wiec możesz odłożyć w kąt chyba że ci się podoba taki efekt. Ważne jest aby tafla wody byla w ruchu bo to na styku woda powietrza woda jest napowietrzana i z tąd ten ruch jest wymagany. Postaraj się ustawić wylot z filtra tak aby wprawiał tafle wody w ruch.

Jeżeli chodzi o glony możliwe że akwa jest wystawiona na działanie promieni słonecznych i wtedy glony mogą sie mnożyć na potęgę. Jeżeli tak jest najlepiej będzie przestawić akwa jeżeli nie poszukaj na forum jest sporo tematów nt glonów i sposobów ich zwalczania. Można np zalupić ślimaki które mogą troszke odciążyć cię w tym temacie :P

Wysłane przy użyciu Taptalk