Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytkich forumowiczów

Mam problem i chciałby zaczerpnąć waszych opinii i pomysłów otóż mam akwarium 120x50x40 i z poprzedniego akwarium zostało mi tło o wymiarach 100x50x40 chciałbym je wykorzystać tylko nie mam pomysłu jak to zrobić.

Nie wiem czym zasłonić tylną szybę ponieważ zostaje mi 20 cm braku tła, nie wiem czy tło wyśrodkować i zostawić po 10 cm z każdej strony a może dać je do jednego boku i czymś zamaskować pozostałem 20 cm.

Czy macie jakiś pomysł czym to zasłonić by nie zajmowało dużo miejsca, nie ważyło zbyt wiele oraz wyglądało bardzo schludnie ponieważ jestem uczulony jeśli chodzi o smak wystroju:)

Proszę o pomoc i jakieś propozycje rozwiązania mojego problemu.

Pozdrawiam

Opublikowano

witaj! Możesz dać takiej wielkości spienione pcv w kolorze i podłożyć pod krawędź tła lub okleić czarną folią z zewnątrz tak by nie było widać prześwitu tego co jest poza akwa:-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak jak pisze pablojogi, oklej akwa czarną folią, albo wstaw do środka czarne, spienione pcv, a tło daj po środku, wtedy jak dobrze pokombinujesz ze światłem stworzysz efekt fajnej głębi po bokach... ;) Albo, jak radzi Dario kup nowe tło :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

A jakieś wysokie wyspy z kamieni ? Co o tym myślicie to chyba wyglądałoby najbardziej estetycznie

-- dołączony post:

Dziękuje wszystkim za rady musze coś wymyśleć

Opublikowano

Wejdź w galerię forumową i poprzeglądaj zdjęcia baniaków, na pewno coś Cię tam zainspiruje. Od siebie dodam, że najlepiej by było jakbyś zrobił coś, co nie będzie wyglądało na sztuczną budowlę, moim zdaniem takie "naturalne" gruzowiska wypadają najlepiej, ale najważniejsze jest to żeby cieszyło Twoje ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Im wyżej ułożysz kamienie, tym wyżej powinny pływać ryby, poszukaj wysokich, albo zwyczajnie dużych kamieni, wokół których ułożysz fajne gruzowisko, celuj tak żeby kamienie sięgały do 60% wysokości baniaka.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuje wam za odpowiedz własnie takie gruzowisko by mnie interesowało najbardziej bo jest naturale. A czy moge ułożyc kamienie prawie pod samą pokrywe?? wtedy całkowicie bym zakrył tylna sciane

Opublikowano

Jasne, że możesz tylko musisz zwrócić uwagę na to, żeby kamienie były stabilne, bo jak Ci zaczną spadać i któryś trafi w szybę to nie będzie ciekawie ;) poza tym pamiętaj, że im więcej kamieni władujesz, tym mniej wody mają ryby, a to ogranicza ich ilość w zbiorniku...

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.