MatiK Opublikowano 23 Maja 2015 #1 Opublikowano 23 Maja 2015 Drodzy Koledzy, przy okazji redukcji obsady postanowiłem jednak pozbyć się swojego znerwicowanego Maingano i jego dwóch pozostałych towarzyszy. Zostały mi tylko Yellowki i Rude, szukam czegoś niebieskiego, i mam swoje typy. Prosiłbym o wypowiedzi odnośnie tych gatunków osoby mające doświadczenie w hodowli z nimi. Przekonajcie mnie do nich! Typy te, to Metriaclima Callainos i Cynotilapia Hara. Myślałem też o Labidochromis sp. Mbamba, ale zależy mi na ładnych samicach, a te jakieś takie szarobure... Przypomnę, że dysponuję zbiornikiem 300 litrów (120x50x50). Będę wdzięczny za wszelkie posty bo same zdjęcia nie potrafią mnie przekonać na rzecz któregoś z tych gatunków, oba są urokliwe, dlatego fajnie by było jakbyście się wypowiedzieli jak te ryby mogą "współpracować" z moją obecną ekipką. Oczywiście jakieś propozycje od siebie też mile widziane
kado Opublikowano 23 Maja 2015 #2 Opublikowano 23 Maja 2015 ładne są Labidochromis joanjohnsonae lub Ps.Socolofii , mialem te rybki i są na pewno spokojniejsze niż Hara i Callainos, chociaż też czasem im odbija ... myślę , że najlepiej będzą pasować do Yellowków i Rudych 1
MatiK Opublikowano 23 Maja 2015 Autor #3 Opublikowano 23 Maja 2015 Joanjohnsonae średnio mi się podobają, a co do Socolofi to nie będą za duże do mojego baniaka?
kado Opublikowano 23 Maja 2015 #4 Opublikowano 23 Maja 2015 Joanjohnsonae średnio mi się podobają, a co do Socolofi to nie będą za duże do mojego baniaka? no rosną mniejsze niż Metraclima
kado Opublikowano 23 Maja 2015 #6 Opublikowano 23 Maja 2015 Nie wg naszej bazy ryb... przecież chciałes na temat własnych doswiadczeń i może to zalezy od karmienia .... więc odpadam z tematu , może inni doradzą lepiej
MatiK Opublikowano 23 Maja 2015 Autor #7 Opublikowano 23 Maja 2015 Nie no, nie obrażaj się tak od razu wiem, że czasem są pewne rozbieżności między bazą, a rzeczywistością, to było takie pytanie dla upewnienia, a nie lekceważące Twoją chęć pomocy
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 23 Maja 2015 #8 Opublikowano 23 Maja 2015 Socolofi rośnie duże i w wieku ok. 1 - 1,5 roku rozstawi Ci ryby po kątach. Zerknij na P.elongatusy spot mpa i ornat, labidki perl i chisu ( w układach wielosamcowych ). M.e.Chewere. Mbamba - jeśli będzie zdominowana, to nie będzie ładna. 1
marek_z_81 Opublikowano 23 Maja 2015 #9 Opublikowano 23 Maja 2015 Ja z wiadomych względów proponuję hare Co do socolofi zgadzam się z demasoni w 100% co nie zmienia faktu, że to piękna ryba. 1
MatiK Opublikowano 23 Maja 2015 Autor #10 Opublikowano 23 Maja 2015 Marku nie ukrywam, że to mój faworyt a jak się zachowuje w akwarium, bardzo "hałasuje"?
Rekomendowane odpowiedzi