pietach Opublikowano 20 Maja 2015 #1 Opublikowano 20 Maja 2015 Witam. Mimo, że tematyka forum trochę odmienna zapraszam do oglądania. Tym razem mała fotorelacja z budowy kolejnej lampy LED do akwarium. LED 18W SLIM około 1200lm Do zbiornika 40x25x25 - 25 litrów - 18 diod 1W/350mA "chińczyki" - zasilacz stałoprądowy 12-18 LED - obudowa aluminiowa Diody połączone szeregowo w jedną gałąź, zasilane dedykowanym zasilaczem stałoprądowym. Wymiary obudowy: 390x160x10 mm Chłodzenie pasywne. Płyta wierzchnia jest radiatorem. Zagęszczenie diod w okolicach 35cm2/1 diodę - przetestowane wcześniej na pierwszej takiej konstrukcji - działa bez dodatkowego użebrowania i bez wentylatorów. Diody z radiatorkami klejone do płyty wierzchniej klejem termoprzewodzącym. Od spodu ochronna plexi 2mm. Całość skręcana na śrubki M3x8. Do wyboru są trzy wysokości postawienia nad akwarium: 5cm, 7,5cm oraz 10cm lub wieszak do zawieszenia na linkach. Zapraszam do oglądania. 2
MatiK Opublikowano 21 Maja 2015 #2 Opublikowano 21 Maja 2015 Szkoda, że zdjęcia nie są z akwarium, ale wygląda naprawdę fajnie. Ciekawi mnie jaki byłby mniej więcej koszt takiej lampy do akwarium 300 litrowego...
pietach Opublikowano 21 Maja 2015 Autor #3 Opublikowano 21 Maja 2015 Nie mam zdjęć z akwarium bo to nie dla mnie. Jak dostanę fotki z lampka nad akwarium to zamieszczę ale to trzeba chwilkę poczekać. Pozwoliłem sobie na drobną ingerencję w Twoją wypowiedź w tym poście, gdyż pojawiły się w niej treści mogące sugerować, że Twoją intencją nie jest wyłącznie dzielenie się własnymi doświadczeniami z budowy lampy LED. Wypowiedzi noszące znamiona oferty handlowej, nie są akceptowane na forum. W kolejnych wypowiedziach proponuję stosować formułę zbliżoną do tej, którą zastosowałeś w innych wątkach Twojego autorstwa w dziale DIY. Post_Mortem
pietach Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor #4 Opublikowano 2 Lipca 2015 Szkoda, że zdjęcia nie są z akwarium, ale wygląda naprawdę fajnie. Ciekawi mnie jaki byłby mniej więcej koszt takiej lampy do akwarium 300 litrowego...Inny (mocniejszy) model. 32W - akwarium 60x30x30 Więcej zdjęć tutaj (ale nie wiem ile pokaże się dla niezalogowanych) http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/diy-zrob-to-sam/diy-lampa-led-32w-slim-z-regulacja-fotorelacja-64635.html
Rekomendowane odpowiedzi