Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu na forum nowym użytkownikiem ale w związku z planami na odpalenie zbiornika malawi mam wiele pytan. Zaczne od początku. Planuje założyc zbiornik z malawi o wielkosci 150/40/50 jednogatunkowy a konkretnie interesuje mnie pyszczak delfini morii. Ile sztuk moge wprowadzic do takiego zbiornika żeby ryby dobrze sie czuły i rozwijały?? Dodam że chciałbym wpuścić ryby młode koło 5 cm.

Opublikowano

Miałem kiedyś te ryby (co prawda nie do pełnej dorosłości). Podzielam zdanie eljota, że akwa masz za małe. IMHO minimum to 180cm. I to nawet nie ze względu na rozmiary gatunku. Jest to po prostu ryba bardzo silna i dynamiczna. Nawet jeśli chciałbyś ją wcisnąć do 150cm - to pamiętaj, że pozostałe wymiary zbiornika (40x50cm) masz mniejsze niż standardowe. Myślę, że to powinno Cię ostatecznie przekonać.

Osobiście obsadę oparłbym na Placidochromisach lub grzebacz Lethrinops sp.”red cap” + toniowy Copadichromis. Ale to tylko moje zdanie;)

Życzę akwarystycznego nosa:)

Opublikowano

Kolego dostałeś alternatywę do tego zbiornika jaki planujesz ja ci dam przeciwstawną alternatywę do tej eljota.

Trzymaj się wybranych ryb bo przepiękne - to moje Cyrtocara moorii Malawi Blue Dolphin

9502209097041579med.jpg

ale znacznie powiększ zbiornik:D bo rosną bardzo duże tak że można sobie z nimi spojrzeć prosto w oczy. Jak dla mnie te ryby -to majestat Malawi.

Opublikowano

5 cm maluchy mogą jeszcze pływać w takich warunkach - 150 cm.

Są to ryby długowieczne i z wiekiem coraz mocniejsze oraz " charakterne".

Dojrzewają płciowo w wieku 1,5-2 lat.

Mój harem 1+4 pływa w akwarium 170x60x40 i "rybeczki" mierzą ok 15-17 cm.

Opublikowano

Kurcze macie racje...Nie będe męczył ryb dla swojej fanaberi....szkoda bo to piękne ryby a niestety większego zbiornikajak 150/50/60 nie zmieszcze : (

Opublikowano

Wiem że im większe tym lepsze ale teraz musze sie dobrze zastanowic nad obsadą.

-- dołączony post:

Podobają mi sie też takie czerwone chyba red.... jaki skład mogę wpuścić do takiego baniaka??