Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też mi się podoba , bo śliczny jest , ale nie wiem czy nie za delikatny dla mbuny.
Jeśli chcesz dołożyć eliminatora narybku do planowanej obsady to masz bardzo małe pole do popisu ze względu na roślinożerców, których nie pogodzisz z typowymi rybożernymi.

Wyjście to ubogi w drobne szczeliny aranż.

Opublikowano

Fryeri t delikatna ryba w wieku szczenięcym ☺. Później problem z dietą. Dlatego polecam ją z Mbuna tylko w mięsożernych mixach i to pod wieloma warunkami. Rybożercą to nie to samo co mięsożerne Mbuna. Te drugie są o wiele bardziej elastyczne pokarmowo .

Opublikowano
jakiego polecalibyście eliminatora narybku dla mbuny ?... nie może być za duży, bo akwa 150cm

planowana obsada: P.demasoni, M.auratus, M.callainos Bright Blue

A dlaczego nikt S. fryeri nie polecił?

Też mi się podoba , bo śliczny jest , ale nie wiem czy nie za delikatny dla mbuny.

Wcześniej na forum (nie w tym wątku) bywały różne zdania.

U mnie samiec Sciaenochromis fryeri w akwa 160cm z Mbuną, na karmie z dużą przewagą roślinek osiągnął 9cm!!! Był mniejszy nie tylko od msobo, ale nawet maingano i swoich samic. Nie była to sprawa genetyczna, bo jego synowie w innych zbiornikach osiągnęli większe rozmiary. Nie była to sprawa tylko ilości jedzenia (mimo, że karmię naprawdę bardzo umiarkowanie), bo porównanie z innymi rybami w zbiorniku.

Przyczyny:

1/ dieta głównie roślinna (choć wywiązywał się jako "eliminator")

2/ sposób pobierania karmy, delikatnie mówiąc, mniej bystry niż u Mbuny (z momentami "zastanowienia", mimo że krótkimi, to w konkurencji o żarcie - decydującymi)

3/ "przygaszenie"

Wniosek (można się z nim nie zgadzać):

Szkoda tak pięknej ryby jak Sciaenochromis fryeri trzymać w towarzystwie Mbuny, zwłaszcza stricte roślinożernej. Karłowacieje i jest tak jakby "przygaszona".

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przyznam, że nie widziałem obsady kado gdy pisałem o chipokae ( nie patrzyłem na stopkę ). W takim zestawie ryb, rybożercy czy ryby żywiące się bezkregowcami czy zooplanktonem zupełnie odpadają. Jedyną rybą która wydaje się być ok, to Astatotilapia calliptera.