Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem ze jest to przerost formy nad trescia, sam mam zrobione oswietlenie oparte na diodach RGB 10W i CREE sterowane TC420. Mam wszystko co chcialem wschod, zachod slonca i jestem mega zadowolony. Ale dla osoby lubiacej gadzety cos takiego robi ogromne wrazenie ;)

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Widzisz Krzysiek, ja zrezygnowałem z tc420 na rzecz arduino i jestem bardzo zadowolony.

Tc420 jestes w stanie wysterowac tylko 4 kanały, ja w arduino uno lub nano 6, a w micro z tego co przeczytałem 7, a do tego mozna dokupić moduły, dzieki którym kanałów będzie 16. Do tego to samo ustrojstwo bedzie mi sterowało ogrzewaniem zarówno wody w akwa, jak i nad taflą wody, będzie pokazywało temperaturę, jak dokupię czujnik to i pH. Do tego funkcja jedzenia (zatrzymanie filtra i falownika na czas zdefiniowany) i wiele wiele innych.

Przy kosztach rzedu 100 - 200 zł, jak dla mnie bez alternatywy.

pozdrawiam,

Paweł

• Dziękuję 1
Opublikowano

Paweł rozumiem Cie, arduino doje mnóstwo możliwości małymi kosztami. Ja w tym momencie potrzebuje sterować oświetleniem. Mam nadzieje przejść niedługo na większe akwa, więc pierwszy filmik zrobił na mnie ogromne wrażenie. Pewnie przez sterowanie panelem dotykowym. Ale żeby stworzyć takie cudo trzeba już mieć większe pojęcie niż stworzenie ledów na tc420.

W tym momencie testuje przejście na praktycznie zerową podmianę wody (ale to inny wątek). Ale ten krok plus arduino dało by praktycznie bezobsługowe akwarium. Co moim zdaniem było by rewelacja :)

Opublikowano

najbardziej mi się podoba w Arduino, że można symulować burze :) końcówka filmu jest najfajniejsza ; burza w nocy :)

Rain Simulation in Aquarium - YouTube